onsdag 20. mars 2019

Kan sukker skade fosteret

Online dating nettsteder som kan faktisk overraske deg. Stopp å være singel - Møt vakre kvinner i kveld. Hvordan påvirker mat, drikke, arbeid og trening fosteret. Vi vet at noe kan skade fosteret , men det finnes også en del myter om ting man bør avstå fra mens man er gravid.


Et barn i magen krever at vi for en periode må gjøre andre valg enn ellers. Her har vi samlet svar på en del vanlige kan det skade -spørsmål som mange gravide lurer på.

Ifølge Aftonbladet inneholder sjokolade store mengder bly, noe som kan være farlig for fosteret. Det er forskere ved University of Southern California som har funnet ut dette. Mange kakaoprodukter inneholder dobbelt så mye bly som anbefalt. Blynivået i sjokoladen er for lavt til å skade voksne.


Barn og ufødte kan derimot skades. De siste fem årene har det imidlertid kommet forskning som tyder på at stress under svangerskapet kan påvirke utviklingen av strukturer i hjernen hos fosteret , noe som igjen kan påvirke evnen til læring og hukommelse. Det er også ting som tyder på at barnets eget stressresponssystem blir påvirket, slik at de blir mer på vakt mot farer.


I følge en ny studie kan fosteret får en mild hjertefeil dersom mor drikker brus med sukker under de første månedene av svangerskapet.

Noen ganger når jeg trykker på magen kjenner jeg at der ligger babyen også kjenner jeg at babyen blir borte siden jeg dytter innover. Jeg lurer på om jeg kan skade fosteret når jeg trykker på magen for å kjenne babyen og få frem bevegelser? Dårlig blodsukkerkontroll i svangerskapet øker risikoen for skader på hjerte, blodårer, nervetrådene, nyrer og netthinnen. Fosteret blir gjerne stort, noe som kan skape problemer under fødselen. Organmodningen kan også være forsinket.


I noen tilfelle kan diabetes hos mor føre til veksthemning hos fosteret. Blant de mikroorganismene som normalt kan gjøre oss syke av maten er det to som gravide bør være ekstra oppmerksom på: bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Disse kan skade fosteret uten at moren får annet enn influensalignende symptomer.


I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet. Matbakterier kan skade fosteret : Her er julematen gravide bør unngå. Julebordssesongen er allerede i full sving og det går mot juletider. Det betyr at gravide bør være ekstra oppmerksomme.


I tillegg viser de nye funnene at svangerskapet også kan bli ørlite lengre av kaffedrikkingen, selv om denne økningen i gjennomsnitt kun er på noen skarve timer. Eksperter har tidligere uttalt at et høyt koffeininntak kan skade fosteret. Barnets organer er imidlertid umodne og under utvikling og alkohol kan hemme og skade danning av celler og organer.


Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet. For alkohol er det ikke kjent noen minstemengde for hva som kan være skadelig for fosteret.

Det som kan skade fosteret , oppstår også ved heftige krangler. Det er mengden cortisol (stresshormon) i kroppen. Men dette er et naturlig hormon, og fosteret tåler normale doser. Normale doser er forventet (deriblant humørsvinginger), men høyt nivå over lengre tid er antatt å kunne være skadelig. Resten af min føde er rimeligt sund og varieret, men jeg kan ikke holde mig fra sukker (kager, desserter, slik og chokolade).


Kan dette skade andet end min eventuelle overvægt? Jeg ville kunne holde op for barnets skyl men hvis ikke det skader andet end vægten, så vil jeg hellere spise videre! Uansett er det ved langvarig eksponering, feks hvis en jobber som maler, at en er mer forsiktig når en er gravid.


Men når det er kortvarig eksponering som ved oppussing av rom i eget hus, er det svært lite sannsynlig at det kan ha noen skade på foster. Nå mener danske forskere at kosttilskudd med høye konsentrasjoner av ingefær kan være skadelig for fosteret. Fødevarestyrelsen i Danmark fraråder derfor gravide å spise kosttilskudd som inneholder mye ingefær, inntil det er avklart om produktene skader foster eller den gravide.


SIDE2): Under svangerskap kan støy på arbeidsplassen skade hørselen til fosteret , eller påvirke den gravide og fosteret på andre måter. Dette er for så vidt ikke noe nytt, men ifølge. Kraniebrudd kan forekomme hos fosteret og er også en alvorlig skade. Selv om du har få eller ingen symptomer, kan det være nødvendig med medisinsk vurdering, eventuelt ultralyd.


Jordemoder Berit fra Gravid. Min-Maves gravide læsere. I denne uge handler det om medicin og graviditet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg