mandag 15. juli 2019

Glasert juleskinke

Glasert juleskinke kommer fra naboen i øst, men er like god i Norge. Du kan kjøpe juleskinken rå eller ferdig kokt og servere den varm eller kald. Skyll skinken og pakk den inne i aluminiumsfolie. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet.


Legg skinken på rist over en langpanne og stek den ved 1grader til.

I dag er det juleskinke som skal serveres. Imidlertid tilbereder vi den på svensk vis, i alle fall tilnærmet. Karamelliseringen betyr nemlig mye for totalopplevelsen. Hos svenskene troner juleskinken som midtpunkt på det tradisjonsrike julebordet. Hos oss er den et kjærkomment innslag på frokostbordet, eller servert som middag på en av juledagene.


Deilig smak av skinke somnbsp;vekker minner fra barndommen for mange. Pakk skinka i aluminiumsfolie og legg den i langpanne. Skinkestek med sennep og honningnbsp;ernbsp;smurt med en glaze, som er en type topping som pensles på mot slutten av tilberedningstiden for å tilføre smak og gi kjøttet en lekker, blank overflate.

Glaze inneholder ofte noe syrlig, som eddik eller vin, og noe søtt, som sukker eller honning. Det søte kan lett bli brent, så pass godt på mot slutten av steketiden! Og her er det selvsagt lov å bruke en ferdigkokt skinke under glasuren, sånn for enkelhetens skyld.


Dette er julemat som kommer fra ”søta bror”, men den fungerer vel så godt med norsk gris. Utgangspunktet er ferdig juleskinke som får en svensk spesialbehandling. Juleskinke er kanskje julens enkleste måltid å tilbrede. Den skal jo bare varmes!


For eksempel på denne måten. Bland alle ingrediensene til karamelisering unntatt strøkavringen. Røkt juleskinke er fast tradisjon i romjula hjemme hos oss, og har vært blant jentenes julefavoritter siden de var ganske små. Dette er enkel og god husmannskost, som alltid blir vellykket og som også er enkel å lage til mange.


Ha grønnsakene i en blandebolle med rømme, majones, sitronsaft, worcestershiresaus, sukker og salt - og bland godt. Lise Finckenhagen gir deg oppskriften på en gammel klassiker. Del på Twitter Del på. Sammen med sennepsgratinert juleskinke har du garantert en fulltreffer.


Du vil mest sannsynligvis finne varianter av dette i butikken gjennom hele året under navn som blant annet påskeskinke og sommerskinke. Men med enkle grep kan du servere skinka på en måte som får et og annet øyenbryn til å heve seg rundt bordet.

Men den svenske juleskinka er noe helt annet enn norsk bayonneskinke. Mindre salt, mer smak, ikke røkt. Ihvertfall synes jeg det. Hold vekten i jula.


En hyggelig syssel nå i førjulstiden er å koke sin egen juleskinke. Og når du koker juleskinken din selv, har du mulighet til å smaksette den under kokeprosessen. Her bruker jeg eplesider og godt krydder til akkurat den jobben. Jeg bruker å kjøpe en rå, men saltet og lettrøkt juleskinke som jeg bruker til dette. Fettet er noe av det beste på hele juleskinken, særlig hvis den er glasert med sukker og søt sennep (eller honning).


Det er lite som overgår denne lett knasende, karamelliserte, gylne overflaten på en perfekt glasert juleskinke. Lad den trække yderligere i suppen i ½ time afhængig af tykkelsen. Tænd ovnen på 180°.


Så er det jo godt at det også smaker fantastisk. SkinkeKom skinken i en gryde med vand og kog den i ca.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg