torsdag 11. juli 2019

Operasjon prolaps nakke

Nakkeprolaps operasjon : Når bør nakkeprolaps opereres? Dersom konservativ behandling mislykkes og smertene vedvarer på samme sterke nivå i mer enn måneder eller gir sterk funksjonssvikt kan det være nødvendig med operasjon. Dette kalles skiveprolaps.


Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får prolaps eller forkalkninger i nakken. Operasjon av prolaps i nakken. Den vanligste operasjonen for nakkeprolaps er fremre cervikal diskektomi med bur (fremre dekompresjon).

Mesteparten av operasjonen gjøres under mikroskop. Det lages et lite hudsnitt på halsen. Hva er et prolaps ? Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen.


Prolaps i nakken oppstår som regel over tid. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som beholder fleksibiliteten i nakken. En nakke prolaps kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven.


Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden.

I svært sjeldne tilfeller kan et prolaps trykke på de nervegrenene som går fra ryggmargen til urinblæra (Cauda Equina). I disse tilfellene anbefales alltid operasjon straks. Og hva har det med prolaps å gjøre? Et dermatom er et område av huden som er styrt av en bestemt nerverot.


Ovenfor ser du et kart over dermatomene i kroppen. Vi tar for oss de som er relevante ved et nakkeprolaps eller nerveirritasjon som stammer fra nakken. De aller fleste prolaps går tilbake av seg selv uten operasjon. Noen blir derimot ikke bedre, til tross for andre behandlingsmetoder som betennelsesdempende medisiner, nakkekrage og fysioterapi. Hvorfor følge et behandlingsforløp for prolaps ? Kun en svært liten andel av alle som får prolaps i nakken kvalifiserer til et kirurgisk inngrep.


Man avventer operasjon i nakke så lenge som overhode mulig på grunn av den høye risikoen som er assosiert med kirurgi i nakke. I noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon. Kirurgene er derfor ofte tilbakeholdne med operasjon , fordi det kan oppstå komplikasjoner.


En prolapsoperasjon i nakken er et stort inngrep. Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker. For noen er operasjon det riktige.


Pasienter med prolaps i ryggen som ikke blir bra av seg selv, har stort utbytte av operasjon. Disse pasientene bør ikke gå for lenge før de får behandling, opplyser ryggkirurgene ved Aleris.

Mange kan ha prolaps i nakken uten å være klar over det. Det er først når prolapsen begynner å presse på nervene at flere føler smerter i nakken og skuldrene. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter.


Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg