tirsdag 2. juli 2019

Nøtter utgått på dato

Nøtter utgått på dato

Alt med fett i ( nøtter , mandler, kokos osv) kan harskne. Det er ikke bra å spise harsk mat. Men du kjenner på smaken om det er harsknet. Nøttemixen: er det tørket frukt i den, så tenk på at tørket frukt som er gammel ikke er anbefalt å spise pga sopp el.


Nøtter utgått på dato

Pass på at holdbarheten er minst ett år når du henter sprøyten på apoteket, og at du får en ny sprøyte når den er gått ut på dato. Varer som er tørre og forseglet pleier å holde seg lenger enn påstemplet dato. Det eneste minuset jeg kommer på i farten er at hvis det er nøtter i den, kan de bli harske. Melk kan holde lenger enn best før- dato , i hvert fall opp til dager etter det. Så lenge melken ikke klumper seg, kan melk utgått på dato brukes til andre ting dersom man ikke ønsker å drikke den – for eksempel vafler, pannekaker, gjærbakst og grøt.


Men på stadig flere av matvarene du får kjøpt i norske butikker står det ikke lenger siste forbruksdag. I stedet står det Best før:. Da er det opptil deg selv om du vil spise maten eller ikke, etter at datoen er utløpt.


Nøtter utgått på dato

I dag spiser mange slik mat som er utgått på dato. Vi har tidligere skrevet om maten du fint kan spise etter utgått dato , men det er ikke all mat som bør spises etter holdbarhetsdatoen er utgått. Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver, seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, forklarer forskjellen. Om boksen er gått ut på dato , så anbefaler vi at man da bruker litt mer enn hva oppskriften sier, eksempelvis rause teskjeer, legger hun til. Monica Langelan produktsjef for dagligvare i Idun, som produserer både Hornsalt og natron, sier til Dinside at de garanterer for kvaliteten på produktene frem til utløpsdatoen.


Men ikke vær for kjapp til å hive mat utgått på dato når du oppdager den bakerst i skapet. Utgått på dato betyr ikke nødvendigvis at maten er dårlig. Her har vi en stor utfordring med å øke kunnskapen hos de unge i forhold til å forholde seg til datostemplingen og velge riktig holdbarhetsperiode, forklarte han til nettstedet. Kommer an på type øl og hvordan det er oppbevart.


Nøtter utgått på dato

Er det da farlig å bruke legemidler som er utgått på dato ? Svaret må bli at det sjelden er noen sammenheng mellom produktkvalitet og utløpsdato, men fordi utløpsdatoen er en formell grense som regulerer legemiddelprodusentens ansvar, kan helsepersonell som bruker utdaterte legemidler også bli stilt til ansvar for konsekvensene. Jula er tida for god mat og snacks, og salget av nøtter , spesielt hasselnøtter og valnøtter øker dramatisk. Vi kjøper gjerne inn i store mengder og har en stor bolle stående på bordet. Ja vi vet du er veggis babymamna, men å komme ned sånbe utsagn når hun spør om det går ann å spise pølser som er utgått på dato er bare tåoelug. Du framstår som bare fordi du har valgt å være veggis så er du så mye vedre enn allle andre.


Hvis det står Siste forbruksdag på pakken, ville jeg ikke spist dem, selv om det er ubrutt pakning. Best før er greit, da har man et par-tre dager på seg etter datoen iallfall, men ikke når det er merket Siste forbruksdag. Jeg ville kastet dem. Men melk er holdbar langt over datoen , så lenge den oppbevares riktig. Vi har opplevd at uåpnet melk i kjøleskapet kan holde seg god i nærmere en måne forteller Mette Nygård Havre.


Om du er redd for å bli syk av å smake på mat utgått på dato , kan du slappe helt av. Best før-merkingen av matvarer er først og fremst en kvalitetsgaranti, og har ingenting med mattrygghet å gjøre, forteller Anne Marie Schrøder i Matvett. Det betyr at produsentene setter en dato for når de kan garantere optimal kvalitet. Har så masse, vil ikke kaste. Kylling er noe av det som er farligst å spise etter det er utgått.


Sistnevnte er hvor lenge produsentene kan garantere god kvalitet, men likevel er det mange som kaster varen etter den har gått ut på dato. Fikk du gavekort til jul i fjor, kan det straks gå ut på dato. Sjekk hvordan du kan få mest ut av gavekortet før det må i søpla.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg