torsdag 4. juli 2019

Forskjell på barnehagelærer og pedagogisk leder

Det er Utdanningsforbundet som stevnet KS for Arbeidsretten, ettersom forbundet mente at barnehageloven likestiller pedagogisk leder og barnehagelærer , og at det derfor heller ikke skulle være noen lønnsmessig forskjell på de to stillingsbetegnelsene. Pedagogisk leder har personalansvar og pedagogisk ansvar på avdelingen. Førskolelærer jobber i team med ped.


I disse dager er det kommuner og private barnehager som trykker KS sin tolkning av hva en pedagogisk leder er til sitt bryst. Det har gått så langt at pedagogiske ledere har fått oppsigelsesbrev i posten, hvor det informeres om at det ikke lenger er behov for deres stilling i kommunen, og at de nå vil få ny arbeidsavtale og innplasseres i ny kode som barnehagelærer. Hei Jeg er ansatt som barnehagelærer , men det er første gang denne barnehagen har det. Dermed er både styrer og ped.


Jeg blir behandlet som ped. Har du barnehagelærerutdanning, kan du både jobbe som barnehagelærer og som pedagogisk leder i en barnehage. Du kan også bli styrer i barnehagen, både i private og kommunale barnehager. Noen barnehagelærere arbeider i skolefritidsordningen og andre barnerelaterte virksomheter, som for eksempel innen barnevernet.


På alle disse områdene går forskjeller i interaksjon igjen med og uten pedagogisk leder til stede. Det er logisk at færre barn gir bedre interaksjon. Det viser at vi trenger mange voksne på avdelingen til en hver ti i tillegg til barnehagelærer. Høy voksentetthet gir utslag også på tilsyn uavhengig av pedagogisk leder.


I mange år har man snakket om å heve statusen i vårt yrke spesielt og til dem som jobber i barnehage generelt. Det er ganske flott, synes vi, at man i enkelte land diskuterer om assistentene skal få tittelen ” pedagogisk medarbeider”. Vi føler at dette er en betydelig heving av status for denne yrkesgruppen. Du evner å ha god oversikt, gode lederegenskaper og ser heltheten når det gjelder organisering av hele hverdagen.


Vi lønner etter PBL-tariff og har en god pensjonsavtale. Du kan jobbe som barnehagelærer uten å være pedagogisk leder i barnehagen. Jeg har jo feil utdannelse, er lærer i stedet for barnehagelærer.


Har dog års ansiennitet i kommunen og 4studiepoeng til sammen. Skal ringe utdanningsforbundet i morgen, men ville bare høre etter. Denne faglige satsningen er en storstilt satsning som vil kunne påvirke mange områder i barnehagehverdagen, både organisatorisk og faglig. I dag er minstekravet én pedagogisk leder per til barn under tre år og én pedagogisk leder per til barn over tre år. Men i praksis er det store forskjeller mellom barnehagene.


Noen barnehager har store barn per barnehagelærer , mens andre barnehager kan ha færre enn store barn per barnehagelærer. Lørenskog kommune ble nylig kåret til landets mest fremtidsrettede bykommune. Vi har derfor et stort behov for dyktige pedagoger til våre stillinger som barnehagelærer og pedagogisk leder.


For å være en lærende organisasjon, der endring og utvikling er til barns beste, må hele personalgruppen delta i refleksjoner og kunne stille spørsmål til praksis. Ja det er jo forskjell på stillingene som barnehagelærer og pedagogisk leder. Jeg opplever ofte at det er få som ønsker barnehagelærerstilling fordi det er dårligere lønn og man gjør nesten like mye allikevel. Barnehagene i Modum kommune har ledige vikariater i forskjellige stillingsstørrelser som pedagogisk leder og barnehagelærer. Vil du bli barnehagelærer i våre barnehager?


Er du en som er genuint opptatt av barn?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg