mandag 29. juli 2019

D vitamin mangel

Søk etter d vitaminmangel på den nye KensaQ. ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Uttalt vitamin D - mangel er relativt sjelden og oftest forårsaket av tarmsykdom med mangelfullt opptak av næringsstoffer (malabsorpsjon) eller svært ensidig kost.


D - vitamin bidrar til å opprettholde en god helse, og kroppen vår bruker blant annet dette til å holde hjertet, hjernen, lungene, benbygningen og musklene sunne og friske. Mangel på vitamin D hos barn kan medføre rakitt, også kjent som engelsk syke.

Dette gjør at skjelettet blir mykt og bena kan bli bøyd. Hos voksne kan det medføre osteomalasi, som er karakterisert ved mindre kalsium i skjelettet, skjelettsmerter og svak muskulatur, særlig i bekkenpartiet, ifølge Norsk Helseinformatikk. I Europa og USA, får av 1personer over år ikke nok vitamin D. D-vitaminmangel er den vanligste vitaminmangel verden over og er underdiagnostisert.


Vitamin D er viktig for å holde seg frisk. Ved alvorlig mangel oppstår som regel direkte kliniske symptomer eller tegn, som for eksempel blødninger i tannkjøttet ved C- vitaminmangel og nevrologiske symptomer ved mangel på vitamin B 12. Hvordan behandles D-vitamin mangel ?

Underskudd av D - vitamin kan normalt rettes ved å spise mer fet fisk og ta tran. D-vitamin mangel kan føre til tretthet, smerter i muskler og led svekket kraft i armer og ben og en økt risiko for benskjørhet. Normalt skyldes mangel på vitamin D et kosthold med lite tilførsel av vitaminet eller for lite soleksponering. Det tar som regel lang tid - måneder eller år - før symptomene oppstår. I begynnelsen viser vitaminmangel seg ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt.


Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Rene vitamin D -tilskudd brukes mot vitamin D - mangel av barn og voksne. Tran er anbefalt til de aller minste, men vitamin D -dråper er også et godt alternativ. Det finnes også tilskudd som inneholder vitamin D og kalsium, og som kan være gunstig å bruke dersom man får i seg for lite meieriprodukter. D - vitamin er rent molekylært strukturert som et hormon eller nærmere bestemt et secosteroi også på grunn av dets funksjon i kroppen.


I legeverdenen skilles det mellom lett og moderat vitamin D - mangel , skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider. I de senere årene er forskerne blitt oppmerksomme på at lett vitamin D - mangel forekommer hyppig, spesielt blant eldre, som sykehjemspasienter og hos pasienter med lårhalsbrudd. ER DU I RISIKOGRUPPEN?


Hvem kan få B- vitaminmangel ? Graviditet, vegankost og noen legemidler kan også øke risikoen for B- vitaminmangel. Dette er tilstander mange kjenner igjen i mørketiden, men som få er klar over at kan forebygges med et daglig tilskudd av vitamin D.

Ekspertgruppen for vitamin D har i den systematiske kunnskapsoppsummeringen fulgt internasjonalt anerkjente metoder for systematisk litteraturgjennomgang – litteratursøk, rangering av metodisk kvalitet i aktuelle publikasjoner og oppsummeringer av funn er nøye kvalitetssikret og dokumentert gjennom en transparent arbeidsprosess. Finn d vitaminmangel hvis du ser nå. Næringskilder: Først og fremst er solen vår viktigste kilde til vitamin D. Ta deg en tur ut og sørg for å få sollys på huden.


Det er vanskelig å utvikle E- vitaminmangel , og derfor vet man lite om hva det kan føre til. Jeg hadde D-vitamin mangel og fikk piller for det, og ble faktisk ganske mye bedre av både angst og depresjonen når jeg hadde gått på det en stund. Det er jo ikke sikkert det er pga det jeg ble bedre, for jeg jobbet mye med meg selv på andre måter også, men det kan nok ha en sammenheng.


Ubehandlet B- vitaminmangel kan føre til anemi (blodmangel) og permanent skade på nervesystemet 4. De første tegnene på B- vitaminmangel er ofte tretthet og smerter på tungen. Borger Fagperson D-vitamin, mangel. Basisoplysninger Definition1.


I alvorlige tilfælde kan symptomerne være knoglebru svækkelse af tænderne, humørsvingninger mv. Hvor finner jeg vitamin D ? Enkelte matvarer er beriket med vitamin D , for eksempel ekstra lett melk, smør og margarin. Melk med vitamin D kan ikke erstatte fet fisk og tran, men kan være et supplement. Tre glass ekstra lett melk (glass = dl) gir deg nesten en femtedel av D -vitaminet du trenger hver dag.


Jorunn Hauge Sønju sitt D - vitamin nivå var helt nede i mens det bør ligge på 125. Dine symptomer kan stemme godt overens med vitamin D mangel. Bruker man hele tiden solfaktor når man er ute så klarer ikke huden å oppta solstrålingen og lage vitamin D. Faktor blokkerer og faktor over av vitamin D produksjonen. Du grenser mot det som defineres som en alvorlig mangeltilstand på dette vitaminet.


Får du nok D - vitamin ? Føler du deg litt utilpass? Det kan skyldes at du mangler D - vitamin eller solvitamin som det også kalles. Sola er nemlig den primære og viktigste kilden til D - vitamin , og derfor er det som regel i vinterhalvåret vi nordboere ikke får nok av solvitaminet.


For eksempel inneholder ml tran ca. Det er anbefalt at man ikke tar mer enn ett kosttilskudd som inneholder vitamin A. Dersom du tar tran og ønsker ekstra kosttilskudd finnes det også multivitamin-kosttilskudd uten vitamin A, D og K.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg