tirsdag 15. desember 2015

Hormonforandringer hos kvinner

Hormonforstyrrelser hos kvinner Hormonforstyrrelser i de kvinnelige kjønnshormonene kan forårsakes av en rekke ulike faktorer blant annet følelsesmessige faktorer, narkotikamisbruk, ekstreme vektendringer, eller annen alvorlig sykdom. Noen kvinner har ingen plager gjennom overgangsalderen, men de fleste får ett eller flere symptomer. Symptomene kan variere fra milde til sterke. Noen plager, som hetetokter, er en direkte følge av hormonforandringer.


Smerter i brystene kalles mastalgi og er svært vanlig hos kvinner. Dette skyldes normale hormonforandringer i kroppen. Du kan søke hjelp hos lege dersom smertene går ut over livskvaliteten. Hårtap kvinne : androgent alopeci.


Androgent alopeci og hårtap hos kvinner har en sterk arvelig komponent med disposisjon for økt følsomhet overfor androgenhormoner. Dette er den vanligste typen hårtap hos menn, men sees også hos kvinner , gjerne som diffust hårtap over issen. Ikke alle kvinner opplever plager gjennom overgangsalderen, men de fleste får ett eller flere symptomer. Det er flere gener som er medvirkende. Kvinner rammes oftest av stoffskiftesykdom.


Stoffskiftesykdom er mest vanlig hos kvinner. Mange går omkring med diffuse plager uten at det blir undersøkt om de kan ha sammenheng med stoffskiftet. Hirsutisme er den medisinske betegnelsen på det at kvinner erfarer unormal økning av behåring utenfor armhule og underliv. Dette er en økning av behåring i retning av mannlig mønster, og kan ha flere underliggende årsaker.


Ved sykdommer som gir økt behåring er årsaken for høye nivåer av mannlig kjønnshormon. Samtidig kan dette oppstå blant kvinner når man opplever betraktelige hormonforandringer eller forstyrrelser i hjerte- og karsystemet. Ofte har de som har høy risiko for høyt blodtrykk og hjerteinfarkt også søvnproblemer, spesielt i dagene før et hjerteinfarkt. Brystsmerter, press eller ubehag i brystet er likevel det vanligste symptomet på hjerteinfarkt - også hos kvinner.


DHT lagres i hodebunnen hos kvinner og bidrar til at hårsekkene produserer tynnere og dårligere hår. Dersom dette ikke behandles vil hårene etter hvert falle av. Hormonelt hårtap hos damer er ofte arvelig. Hos menn er DHT mer konsentrert i tinningen og på toppen av hodet, men hos kvinner vil dette hormonet spre seg mer i hodebunnen.


Sykdommer i hormonsystemet forekommer i alle aldersgrupper, men en del av tilstandene er hyppigere i spesielle aldersgrupper eller hos ett av kjønnene. Ved flere hormonsykdommer finnes det gener som disponerer for sykdommen. Noen hormonelle forstyrrelser krever livslang behandling med medikamenter og er således en kronisk tilstand. Mange leger betrakter overgangsalderen hos kvinner som en sykdom som bør behandles med hormonmedisiner.


Men det finnes et annet alternativ. Hormonforandringer i alle aldre, også overgangsalderen, vil resultere i en betraktelig redusert intensitet om en har et kosthold basert på lite fett og mye fiber. Andre årsaker til hårtap hos kvinner kan blant annet være dårlig kost og ernæring, stress og traumer, miljøforurensning og noen former for reseptmedisin. Tap av hår som er forårsaket av medisinbruk, skal behandles av en lege. Forstå denne forskjellen er nøkkelen til å oppdage angina hvis du er kvinne.


Angina er ikke en sykdom, men et symptom på koronarsykdom. Noe av det kvinner i overgangsalderen snakker mye om er anfallene av plutselig varme, såkalte hetetokter. Anfallene kommer helt uavhengig av situasjonen, og hos noen kvinners ledsages anfallene av dryppende svetteutbrudd og blussende rødme i ansiktet og ned foran på halsen. Et hjerteinfarkt er ikke nødvendigvis et hjerteinfarkt, forteller professoren.


Hormonforandringer hos kvinner

Hos menn skyldes et hjerteinfarkt som oftest en propp i en blodåre. Denne proppen kan løses opp med blodfortynnende middel eller legene kan blokke ut blodåren med såkalt stentbehandling. Spesielt i overgangsalderen kan hetetokter og hormonforandringer gjøre det vanskelig å få nok.


Også i spebarnsperioden får en del kvinner lite søvn. Bjørn Bjorvatn er lege og søvnforsker ved Universitetet i Bergen. Han forteller at man ennå ikke vet sikkert hva som er grunnen til at kvinner trenger mer søvn enn menn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg