onsdag 30. desember 2015

Muslimske etternavn

Arabiske navn består som vestlige navn av flere deler. Tradisjonelt hadde araberne en hel rekke navn, og ikke bare for-, mellom-og etternavn. På grunn av det arabiske språkets viktige stilling i islam, har et flertall av verdens muslimer arabiske navn, selv om de ikke er arabere. Ett av navnene er Mohammad som nå er det mest vanlige guttenavnet blant nyfødte i Oslo. Dersom du har noen andre guttenavn - send dem gjerne inn så legger vi de til i databasen.


Vi har et muslimsk etternavn , men er ikke muslimer. Tenker på å bytte til mitt opprinnelige pikenavn. Med tanke på at det kansje vil bli enklere for barna å vokse opp med et norsk etternavn.


Forslag til fine muslimske og internasjonale. Muslimske guttenavn, har du noen forslag? Vårt siste forslag kommer fra det arabiske ordet nur, som betyr guddommelig lys. Blant de kjendisene som bærer dette navnet, er den berømte amerikanske modellen av palestinsk opprinnelse Jelena Noura Hadi bedre kjent som Gigi Hadid. I mange muslimske land er det arabisk navneskikk, men i ulike former.


I Dubai vil Ladins sønn ha Osama som særnavn (fornavn) og bin-Ladin (eller bin -Laden) som tilnavn ( etternavn ). De fleste etternavn blant bosnjaker følger et tradisjonelt mønster fra perioden hvor etternavn i Bosnia-Hercegovina ble standardisert. Noen muslimske bosnjaker har familiens stamfar først, så fulgt av en orientalsk yrkesbetegnelse eller tittel og til sist -ić. De mest brukte for- og etternavn. I Sør-Korea (og i Nord-Korea) skrives normalt etternavnet først, etterfulgt av et tostavelses fornavn, der siste stavelse starter med liten bokstav. Etternavn skrives først i Hangul med revidert romanisering, deretter andre mye brukte varianter av samme navn.


Hva sier de lärde om dette? Ikke bare å ha norske røtter, men også annet blod i seg, er for meg noe folk skal ha god grunn til å være stolt av. Pappaen er muslimsk og nå sliter vi med å finne navn som godtas både muslimsk og kristent.


Er det noen som kan hjelpe meg? Jeg har en gutt på uker. Blant muslimske innvandrere er etternavnet Ali det mest brukte. I Trondheims gater denne formiddagen treffer vi også russiske Maria Zakharova. Det er et vanlig russisk etternavn , sier 24-åringen, som studerer HMS i Trondheim.


Stadig flere muslimske gravlunder har blitt åpnet i ulike steder av landet. Og der får barn oftest etternavn fra farens fornavn. Faren til Jón Árnason og Kristín Árnadottir heter Árni, det samme som vårt Arne. For hundre år siden lagde vi etternavn slik i Norge også.


De europeiske landene har mange fornavn felles. Slike er Thomas, Alexander, Katarina og Marie, som heter Mary på engelsk. Kulturen, som reflektert i navnene, er sammenslåingen av tradisjonen utviklet gjennom samspill med nabolandene og langt unna sivilisasjoner. Den første er et gitt navn, den andre er fars navn, og den tredje er barnets farfarfar.


Somaliske navn har tre deler. De nyeste etternavnene tilhører folk som har flyttet hit fra andre verdensdeler. Vietnam som bor i Norge heter Nguyen.


Den kanskje mest kjente innvandreren i Kristiansand er Ap-politikeren Abdullahi Mohamed Alason. Når man skal finne navn til familiens nye medlem er det mye å velge i. De fleste bruker en god del tid til å finne navnet de syns passer best. Et etternavn kan kun innehas av en familie, noe som har gjort at det finnes en stor mengde etternavn , og at to personer som har samme etternavn er i slekt med hverandre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg