fredag 4. desember 2015

Trøske

Det er ikke uvanlig at spedbarn får trøske. Premature barn er også svært utsatt for trøske. Trøske hos spedbarn. Voksne som får trøske har ofte svekket immunforsvar.


Soppen kan gi infeksjon hos spedbarn som har blitt smittet av moren under fødselen.

Munnen kan føles sår, og du kan få en brennende følelse på tungen. Har du har trøske i halsen, kan det hende at du ikke er i stand til å snakke eller svelge skikkelig. Dette kan gjøre at du føler deg uvel.


Noen personer opplever at ting smaker annerledes når de har trøske. Noen opplever at maten smaker annerledes når de har trøske. Kontakt lege dersom du har mistanke om en soppinfeksjon hos deg eller barnet, og sørg for å få riktig behandling ved behov. Kjerringråd som å vaske med farris har ingen effekt mot sopp eller trøske.


Ofte oppstår problemet etter at mor eller barn har tatt en antibiotikakur.

Oral candidainfeksjon ( trøske ) Bakgrunn. Candida albicans er asymptomatisk til stede i munnslimhinnen hos de fleste mennesker. Denne soppen finnes i munnen hos de fleste, og gir normalt ikke noen plager hos friske personer. I noen tilfeller kan det likevel oppstå en soppinfeksjon i munnen, spesielt blant spedbarn siden immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet. Sygdommen er meget almindelig de første måneder efter fødslen.


Hvis ikke pletterne forsvinder i løbet af få dages behandling med danskvan bør lægen kontaktes. Soppinfeksjon i munnhulen kalles ofte trøske , eller på legespråket oral candidose. Spedbarn er mest utsatt å få trøske fordi immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet.


Belegget er vanskelig å fjerne. Hvis man fjerner det med vattpensel, vil det ofte være lett blødende slimhinne tilbake. Hva er årsakene til soppinfeksjon i munnen. Hvis balansen mellom de ulike bakteriene og soppene som normalt finnes på slimhinnene forstyrres (for eksempel ved antibiotikabruk eller ved redusert motstandskraft på grunn av annen sykdom),. Hvordan behandles trøske ? Først og fremst skal det som utløste infeksjonen korrigeres.


Hos AIDS-pasienter er det ikke alltid mulig å korrigere immundefekten, og der må man bruke systemiske soppmidler. Sopp i munnhulen kan gi sviende og brennende symptomer samt smaksforandringer, men kan også være uten symptomer, som ved trøske.

Småbarna plages sjelden av trøske , men moren kan få symptomer fra brystvortene hvis barnet ammes. Candidasopp i munnhulen er ikke uvanlig hos spedbarn og kalles da trøske. Hos immunsvekkede personer kan candidasopp gi kraftig oppvekst i svelg, spiserør eller mage som gjennom blodbanen kan medføre spredning til hjernehinner, nyre, lunger, urinblære og hjerte. Invasive gjærsoppinfeksjoner forårsakes av ulike Candida spp. Munnskyllevæsken dreper bakterier og visse typer sopp og virker desinfiserende.


Normalt har alle denne soppen på huden og slimhinnene uten at det fører til sykdom. Symptomer på trøske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg