mandag 28. desember 2015

Etikk i klinisk sykepleie

Praksisnær innføringsbok i etikk for sjukepleie. I boka tar forfattaren studentane med inn i klinisk sjukepleie og viser korleis etisk sensitivitet alltid må vere til stades i pasientbehandling. Forfattaren tar for seg typiske etiske utfordringar ein kan møte som sjukepleiar, for eksempel utfordringar knytt til autonomi og tvang, teieplikt, abort og avslutning av livsforlengande behandling. Forskning på klinisk -etiske problemstillinger er i enorm vekst og det finnes et uttall av tidskrift, master og doktorgrader på ulike områder av klinisk sykepleieetikk og medisinsk etikk.


Men også de berørte parters syn på saken er av betydning.

Denne boken er skrevet av forfatter Anne Kari Tolo Heggestad. Og denne forfatteren skuffer aldri! Etikk hovedbanner Etisk bevissthet og refleksjon er en viktig del av alle sider ved sykepleieres yrkesutøvelse.


Har du spørsmål eller saker som bør diskuteres? Rådet for Sykepleieetikk er et uavhengig organ i NSF, som alle kan ta kontakt med. Kanskje dette er selve tilknytningspunktet mellom etikk , kunnskap og omsorg.


Etikk forstått og formidlet på en god måte er helt avgjørende­ som et grunnlag for en god sykepleierutdanning og for å bli en kompetent og god utøver av sykepleie.

Senter for medisinsk etikks arbeid med praktisk etikkarbeid i helsetjenesten er finansiert av Helsedirektoratet. Gjennom undervisning, veiledning og forskning søker vi å styrke etikkompetanse og etisk bevissthet i helsetjenestene, for å bidra til at pasienter og pårørende blir godt ivaretatt. Dette arbeidet kaller vi Etikk i. Godkjenningsordningen gjør at sykepleiere som målrettet og systematisk utvikler sin kompetanse får den dokumentert og anerkjent. Alle sykepleiere som er medlem av NSF, kan søke om å bli klinisk spesialist med utgangspunkt i egen praksis, enten du har videreutdanning eller ikke. Har du lyst å jobbe med fagutvikling i klinisk virksomhet, ledelse eller forskning?


Master i klinisk sykepleie er et studietilbud til sykepleiere som vil videreutvikle sin kompetanse for å kunne møte og påvirke helsetjenestens behov. Ressurser i klinisk etikk. Det finnes en klinisk etikk -komité i de fleste norske helseforetak. Disse komiteene er tverrfaglig sammensatt. De nasjonale forskningsetiske komiteene skal bidra til at forskning i offentlig og privat regi skjer i henhold til anerkjente etiske normer.


I medisin og helsefag er etikken spesielt viktig. Masterstudiet er i løpende utvikling i takt med ny forskning som er relevant for sykepleie. Du opparbeider deg kunnskap både fra avsluttet og pågående forskning i emner som etikk , livsstil, livskvalitet, smerte, samt lidelse og verdighet.


Klinisk Sygepleje er et tidsskrift for alle med interesse for forskning og utvikling av klinisk sykepleie.

Tidsskriftet har som formål å styrke det vitenskapelige grunnlag for klinisk sykepleie gjennom å formidle empirisk og teoretisk forskning. Er du sykepleier og ønsker mer avansert breddekompetanse og klinisk fordypning? Gjennom master i avansert klinisk sykepleie (AKS) tilegner du deg kunnskap og kliniske ferdigheter til å ivareta AKS funksjon i fremtidens helsetjeneste. Med denne mastergraden vil du utgjøre en forskjell for pasienten.


Det blir også gjort greie for korleis kliniske etikk -komitear og etikkråd arbeider, og mot slutten av boka blir yrkesetiske retningslinjer, teieplikta og opplysningsplikta presentert og drøfta. Etikk i klinisk sjukepleie by Heggesta Anne Kari Tolo. Fagforbundet: Kurset godkjennes som tellende i program for klinisk fagstige for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere, sykepleiere samt øvrige helsefaglige personellgrupper med timer.


Høgskolen i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag fusjonerte 01. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Suppleringsopptak til master i klinisk sykepleie med spesialitet intensiv-, operasjon-, anestesi-, diabetes-, kardiologisk sykepleie og helsesøsterutdanning. Sentrale begreper og fenomener i klinisk sykepleie – Sykepleieboken retter søkelyset mot en rekke fenomener som kan komme til syne ved sykdom og lidelse.


Det dreier seg om fenomener som livskvalitet, håp og mestring, og også om smerte, utmattelse, kvalme og svimmelhet. Sykepleiere kan ta videreutdanning og spesialisere seg innen mange ulike retninger. Videreutdanningene stiller krav til fullført grunnutdanning, autorisasjon som sykepleier og praksis med direkte utøvelse av sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg