onsdag 30. desember 2015

Sykepenger provisjonslønn

Må jeg betale fulle sykepenger til ansatt med provisjonslønn ? SYKEPENGESTRID: Sjef er uenig med ansatt i forhold grunnlaget for utbetaling av sykepenger. Du får bare feriepenger for de første sykepengedagene i opptjeningsåret. Sykepenger fra folketrygden kan gi rett til feriepenger.


Hvor lenge kan du få sykepenger ? Etter folketrygdloven har arbeidstakere krav på sykepenger basert på en gjennomsnittsberegning av lønn over en bestemt periode. Du kan maksimalt få sykepenger i uker. Denne beregningen skal ligge til grunn for alle dager med sykefravær, helt ned til enkeltstående dager med egenmelding for egen eller barns sykdom. Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).


Når det gjelder beregningen av foreldrepenger, skal disse beregnes på grunnlag av vedkommendes inntekt etter de samme reglene som for sykepenger fra trygden, jf. Hvordan kommer man frem til sykepengegrunnlaget når man skal beregne sykepenger ? Forskuttering og refusjon av sykepenger ut over arbeidsgiverperioden. Eventuelt pålegg om forskuttering av sykepenger må være avtalt i arbeids- eller tariffavtale. Unntaket er dersom man har inngått en spesifikk avtale om det, for eksempel gjennom tariffavtale.


Feriepenger av dagpenger er regulert i Folketrygdloven. Når arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, skal det ikke bli noen ny arbeidsgiverperiode ved sykdom som inntreffer de første kalenderdagene etter at arbeidstakeren har gjenopptatt arbeidet (opptjening av ny arbeidsgiverperiode). Jeg jobber ikke som selger, men annet yrke under provisjonslønn. Jeg har ingen fastlønn i utgangspunktet, men en garantilønn som går over mnd.


Vær oppmerksom ved sykepenger og foreldrepenger. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at NAV ikke tar med ytelser innberettet på denne lønnsbeskrivelsen ved beregning av sykepenger og foreldrepenger. Feil rapportering vil kunne medføre lavere refusjon av sykepenger enn forventet og flere henvendelser fra NAV.


Finner dette på nav sine sider. Selv om du har vært syk, vil du ikke miste all opptjening av feriepenger. De nærmere reglene om beregning av feriepenger ved sykdom er ganske kompliserte, men kort sagt vil det beregnes normale feriepenger på sykepenger i arbeidsgiverperioden på dager. Rettigheter knyttet til sykepenger er et omfattende tema. Så hvordan går du egentlig fram når du har behov for sykepenger , og hvordan kan du forsikre deg om at alt går riktig for seg?


Her får du de viktigste opplysningene. Disse kan få sykepenger. Bli med i samtalen. Logg inn for å poste med kontoen din, om du allerede er medlem. Opprett en konto eller logg inn for å kommentere.


Den aktuelle ukeinntekten omregnes til årsinntekt. Dersom denne inntekten avviker mer enn prosent fra den pensjonsgivende årsinntekten, skal sykepengegrunnlaget likevel svare til den sistnevnte inntekten, som regel beregnet på grunnlag av gjennomsnittet av de pensjonspoengtallene som er fastsatt for de tre siste årene før du ble syk. Når ansatte blir syke, må arbeidsgiver dekke sykepenger de første dagene av sykefraværet (den såkalte “arbeidsgiverperioden”). Etter dette overtar folketrygden kostnadene.


Mange bedrifter velger å fortsette utbetalingene av sykepengene også etter at arbeidsgiverperioden er over, for så å sende refusjonskrav til trygdekontoret. Lang historie kort, jeg har jobbet i ett selskap med kun provisjonslønn. Trodde jeg lå godt an, men alt jeg har solgt har blitt avbestilt. Jeg har altså jobbet hele april og fram til mai uten betaling. Tjente fett månedene før, men da jeg ble umotivert og avbestillingene raste inn endte det slik.


En person er ansatt i stilling, men er satt opp på flere vakter enn tilsier. Nå er personen blitt syk og sykemeldt. Arbeidsgiver har godkjent disse ekstravaktene. Jeg har lest at man har krav på sykepenger for alle vaktene man er satt opp på, men finner ikke dette igjen.


Stemmer det og hvor står det eventuelt i lovverket? Jeg ville derfor krevd å få arbeide, eller å få lønn basert på det du ville tjent. Regelverket for sykepenger åpner ikke for avregning av sykepenger i senere lønnsutbetalinger.


Etter OTP loven § skal det betales inn av den lønn den enkelte mottar fra foretaket i løpet av året. Spørsmålet er hva som anses som lønn i denne sammenheng. Det finnes ingen nærmere definisjon i OTP-loven om dette.


Det er derfor endel tolkningstvil her. Dette er mer komplisert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg