mandag 21. desember 2015

Måle blodtrykk hvilken arm

Bestill hotell i Male By. Gratis avbestilling! Kjøp blodtrykksmåler med profesjonell nøyaktighet. Se mer på NetOnNet! Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Måling av blodtrykket.

Det finnes flere måter å måle blodtrykket på. Mest utbredt er manuelle og automatiske målinger. Blodtrykket måles oftest i armene, men iblant måles det i bena. Her beskrives først og fremst den manuelle metoden med blodtrykksmåling i armen , sittende. Husk at systolisk trykk ble notert da litt blod akkurat kan passere gjennom blodåren med turbulens, dette ga bankelyd.


Etter hvert som luften slippes mer ut av mansjetten, blir det mindre og mindre turbulens, og til slutt klemmer mansjetten så løst rundt armen din at armpulsåren står helt åpen. Du skal helst ha sittet eller ligget rolig i minutter før blodtrykket måles. Her vil den vanligste måten bli gjennomgått.


Du sitter avslappet på en stol eventuelt med høyre arm liggende på et bord.

Er høyre eller venstre arm best å måle på? Hvorfor har jeg høyere blodtrykk i høyre arm enn i venstre arm ? Legen slipper så sakte ut litt og litt luft, og trykket rundt armen din avtar. Pass på at blæren er tømt før du måler blodtrykket. Dinglende ben: Kan gi 6-mmHg høyere blodtrykk.


Sitt oppreist med støtte i ryggen og føttene flatt på gulvet. Hengende arKan gi opptil mmHg høyere blodtrykk. Armen skal hvile på armlenet på stolen eller på et bord med mansjetten på armen hjertehøyde. Av-fistler og Picc-line kateter. Mål blodtrykk på motsatt arm.


AV-fistler (en vene i armen blir sydd sammen med en arterie) og Picc-line kateter (perifer inngang til det sentrale venøse systemet via overarm) skal ikke klemmes av. Mål derfor ikke blodtrykk på den aktuelle armen. De fleste eksperter anbefaler å måle blodtrykket på venstre arm. Selv om du følger nevnte anbefalinger, bør du ikke legge for stor vekt på en enkeltmåling. Dermed er det langtfra sikkert at en enkeltstående måling er representerer ditt normale blodtrykk.


Dersom blodåren til en arm er innsnevret (som eventuelt kan være ditt tilfelle) vil du kunne måle lavere blodtrykk i den armen , og kjenner du på pulsen i samme håndledd kan det tenkes at du også kjenner at den er lavere. Oppå dette, spesielt når du bruker armen , kan du oppleve svimmelhet. Der kan være forskel på blodtrykket i højre og venstre arm.


Dit blodtryk er det højest målte blodtryk.

Det er vigtigt at bruge den rette størrelse af manchet. Læs på pakningen, hvilken størrelse manchet du bør vælge. Blodtryksmanchettens størrelse og placeringen på den pågældende arm i forhold til hjertet og kan også give misvisende målinger. Hvil armen på bordet med håndflaten oppover slik at mansjetten er i samme høyde som hjertet ditt. Kontroller at det ikke er krøll på slangen.


Du er nå klar til å måle blodtrykket. Apparatet blåser så automatisk opp mansjetten og starter. Dette bør du tenke på når du skal måle blodtrykket. Snakker du med legen mens blodtrykket måles? Hvis du har én høy blodtrykksmåling, må du måle blodtrykket ved to eller flere anledninger for å bekrefte at du har høyt blodtrykk.


Du bør også måle blodtrykket i begge armene. Er tallene høyere enn de burde være, anbefales livsstilsendringer som kan senke blodtrykket (for eksempel gjennom kostholdsendringer, mosjon og røykeslutt). Annonce: Får man taget sit blodtryk hos lægen, skal denne første gang måle trykket i begge arme , da der kan være forskel på blodtrykket fra arm til arm. Normalt er dette et instrument som består av en mansjett som kan blåses opp, og en måler som angir trykket i mansjetten. Mansjetten festes på overarmen – i samme høyde som hjertet – og blåses opp til blodstrømmen i hovedarterien i armen stopper helt opp.


Luften slippes så langsomt ut mens man lytter til turbulensen i blodstrømmen vha. Det højeste tryk kaldes det systoliske blodtryk, og det laveste tryk kaldes det diastoliske blodtryk. Det kan variere betydelig med tiden på døgnet og hvilken situasjon du er i. Når gjennomsnittstrykket er forhøyet kalles det hypertensjon.


Leger bruker to tall når de måler blodtrykk , for eksempel 1over 90. Det første tallet kalles overtrykket eller det systoliske blodtrykket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg