torsdag 11. august 2016

Barn stivkrampe

Stivkrampe , diagnostikk. Diganosen stilles ut i fra symptomene og funn som beskrevet. Mistenkes diagnosen, blir man øyeblikkelig lagt inn på sykehus.


Der har man mulighet til å påvise bakterien og behandle infeksjonen og krampene. Intensivbehandling er påkrev til og med respiratorbehandling kan bli nødvendig.

De fleste barn blir vaksinert. Sykdommen opptrer derfor i dag oftest som sporadiske tilfeller etter sårskader. Bakterien finnes i jordsmonn og i tarmen hos mennesker.


Den finnes også i tarmen hos dyr, særlig gressende dyr. Men bakterien finnes i jordsmonnet i hele Norge. Sykdommen smitter ikke, men oppstår når stivkrampebakteriene får anledning til å formere seg i urene sår.


Det er en farlig sykdom som angriper nervesystemet og gir smertefulle kramper.

Alle sår som blir forurenset, kan føre til stivkrampe. Faren er størst i store sår og ved forurensning med jor avføring fra dyr og lignende. Vaksinasjonsprogrammet. Alle barn som fødes i Norge, får, dersom man ikke motsetter seg det, trippelvaksine i spedbarnsalder. Ellers er vaksinering både det viktigste og det enkleste tiltaket man kan iverksette for å forebygge mot stivkrampe.


I dag blir barn vaksinert mot stivkrampe ved og måneders alder i kombinasjon med flere andre sykdommer. I Norge forekommer ikke sykdommen hos spedbarn i det hele tatt, men i utviklingsland er stivkrampe fremdeles en vanlig dødsårsak blant små barn. Tetanus ( stivkrampe ) er en akutt sykdom som skyldes et eksotoksin produsert av bakterien Clostridium tetani. Tetanusbakterien krever anaerobe eller tilnærmet anaerobe forhol og kan dermed vokse i områder med dårlig blodforsyning, f. Alle barn og ungdommer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge får tilbud om vaksiner gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Bedret barnevaksinasjon og beredskap mot sesong og pandemisk influensa: betydning av cellulær immunitet.


Bruk av norske registerdata for å løse sentrale problemstillinger i kikhoste epidemiologi. Pneumokokker blant barn i Norge. På verdensbasis er dødeligheten , og den er høyest blant barn , eldre og narkotikamisbrukere.


Når bør du kontakte lege?

Ved symptomer på stivkrampe. Foto: Shutterstock Vis mer. Ikke bare fare for stivkrampe.


Mange tror at man ikke behøver å oppsøke lege dersom man har tatt stivkrampesprøyte, men i følge Ringnes er dette en utbredt misforståelse. Alle barn skal tilbys vaksinasjon etter programmet, men all vaksinasjon er frivillig. I Norge vaksineres alle barn mot stivkrampe , og man bør revaksineres hvert tiende år. Difteri, stivkrampe , kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B. BCG-vaksinasjon tilbys barn i definerte risikogrupper som dose ved ukers alder. Trippelvaksine, blandingsvaksine mot difteri, kikhoste (pertussis) stivkrampe (tetanus).


Tag derfor kontakt med din læge, hvis du får store sår med risiko for infektion. Hvis du ve at du skal ud at rejse, bør du på forhånd tjekke, om du har en stivkrampevaccination, som er mindre end år gammel. Flere barn biter, eller har blitt bitt i barnehagen eller på lekeplassen. Bitingen kan ha mange årsaker.


Barn som biter andre barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg