mandag 29. august 2016

Når begynne med leggetid baby

Gratis frakt fra 6kr. Så små babyer trenger fortsatt mat ofte - også om natten. Nå begynner barnet å få en døgnrytme. Regelmssige blunder (kanskje rundt klokka og 15) og tidlig leggetid kan hjelpe babyen til å få den søvnen den.


Det ble bare sånn gradvis, med begge mine. Og sånn gjorde jeg det.

Min er nå uker og legger seg samtidig med oss. Kjenner babyer på og mnd og de legger seg hver kveld kl 20. Jeg gir mat gang om natten, hun får altså pupp ganger i døgnet.


Min sønn er bare uker, men er allikevel nysgjerrig. Nurket er nå litt over mn og vi har enda ikke startet helt med leggerutine. Hun pleier å sovne rundt kl 20.


Jeg vil veldig gjerne at hun skal finne søvnen selv i senga si, men det funker bare hvis hun er veldig veldig trøtt og rolig. Ofte er hun veldig grinete o.

Ta på barnet en pysj om kvelden, kanskje ta et ba og syng den samme sangen ved leggetid , sier Nina Misvær. I Norge anbefales det fullamming de første mn dersom barnet har tilstrekkelig vektøkning og dersom mor og barn trives med det. Det er likevel mange som velger å begynne med fast føde før dette, ofte på grunn av feilinformasjon eller press fra familie eller venner. Når babyen skal begynne å spise. La helst babyen sove i skygge når den sover i vogn.


Forlat ikke sovende barn i bilen. Biler blir fort fryktelig varme når det er sol. Tenk på dette når dere er på biltur i sommer – både når bilen er i bevegelse og i ro. Kle av babyen i bilstolen, og ta den alltid med deg når du forlater bilen. Selv om du bare skal være borte i noen.


Hva slags rutiner har dere for leggetid ? Hvis dere hadde natteravn-babyer som sovnet sent i begynnelsen, bedret dette seg med tiden? Begynn med morsmelk og kjent mat først i måltidet når du skal introdusere noe nytt. Er babyen sulten, kan den være mindre motivert for ny mat.


Godtas ikke den nye maten med en gang, kan du prøve med én teskje kjent mat og én teskje ukjent mat, eller blande litt ukjent mat i den kjente og øke mengden etter hvert. Når vil barnet ditt begynne å snakke? I denne artikkelen skal vi se på babyers verbale språk og når det er normalt at de begynner å snakke.


Forhåpentligvis kan vi gi deg svarene du er ute etter.

Det er litt rart å tenke på, men egentlig kan man begynne med rutiner mens barnet er i magen. Mor kan stå opp, hvile og legge seg til noenlunde faste tider. Kanskje legge seg ned en liten stund rundt – tiden om kvelden. Dette gir mor noen vel fortjente pauser også. Her har vi ingen faste legge tider hverken på kvelden eller dagen.


Lillmor er uker nå. Og om dagen sover ho mye mellom måltidene til kl 18. Etter det er ho mye våken. Her får du vite når og hvordan! Trenger babyen min som fullammes vann?


Hva om babyen min får morsmelkersatning eller sliter med forstoppelse? Hva med om sommeren, eller når vi er på sydenferie? Når skal egentlig barna begynne å gå?


Skal man hjelpe dem med å gå, eller la det komme naturlig? Når er vann egentlig nødvendig? Og er det skadelig for barn å gå for tidlig - eller for sent?


Naphaug mener man bør begynne å innøve gode sovevaner allerede ved 3–6-månedersalder. Antallet hviler når barnet nærmer seg halvtårsalderen kan være alt fra to lange, til fire små hviler – alt avhengig av hva barnet ønsker og trenger. Barnet forstår ikke så mye når det er mellom ett og to år, men nå er det viktig med gode rutiner. Det bør være de samme hendelsene som går igjen forut for søvnene, slik at barnet assosierer faste ting med at nå er det leggetid. Anbefalingen om å vente med kumelk er i hovedsak gitt med tanke på barnas jernbehov og -inntak det første leveåret siden små barn er ekstra utsatt for jernmangel.


Barnets behov for jern øker jo større det blir, og når barnet er rundt måneder vil ikke morsmelken alene gi nok jern til å dekke barnets behov.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg