fredag 12. august 2016

Blemme på leppa

Etter omtrent en uke er huden som regel fin igjen. Munnsår kan både klø og være smertefulle. Hva i allverden er dette for noe?


Fra tid til annen dukker det opp en liten pussfylt blemme på underleppa mi. Den dukker alltid opp på samme sted.

Siden det ikke er spesielt lekkert å gå rundt med noe slikt så er løsningen min rett og slett å klemme den ut. Jeg fikk blemmer på leppene og rundt munnen, så nesten ut som utslett. Blemmene forsvant etter noen dager.


Ja ba legen min sjekke om jeg er alergisk mot noe da, uten noe utslag. Siden da har jeg hatt dem kanskje 3-ganger (bare to ganger rundt munnen, ellers kun på leppene) og jeg trodde at jeg kanskje reagerte på noe jeg spiste. Første gang man får viruset i kroppen kan man imidlertid bli syk med feber, slapphet og små blemmer på leppe , tunge og tannkjøtt.


Noen får du reseptfritt på apoteket, andre må du til lege for å få tak i. Behandlingen bør starte alt når du kjenner at det stikker i leppen og du aner at en infeksjon er underveis.

Ikke del leppestift, lypsyl, glass eller bestikk med noen som har munnsår. Betennelsen kan etter en tid drenere seg selv ut i munnhulen via en kanal gjennom kjevebenet. Utførselsåpningen kan se ut som en liten blemme.


Sår på lepper og i munnen kan være en del av en hudlidelse (dermatologisk tilstand). Utslett ellers på kroppen vil vanligvis bidra til en raskere diagnose, men noen ganger kan en dermatologisk årsak gi sår eller utslett kun i munnen. Videre følger noen dermatologiske årsaker til sår eller utslett i. Disse er typisk ikke forbigående.


Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Har sannsynligvis fått 2. Alle artikler i NEL og på NHI. Små skader, som man får ved å bite seg i kinnet eller leppen , kan være utløsende, sier Skaare.


Stress kan være utløsende Skaare forteller at også stress kan være med på å utløse sårene. Jeg har de siste tre ukene vært plaget av en blank blemme på innsiden av underleppa. Blemma vokser og sprekker etter et par dager.


Blank, smakfri veske kommer ut. Så blir blemma nesten borte før den kommer tilbake.

Oppdaget for noen dager siden at det nå har kommet en annen ble. Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling. Symptomer på denne sykdommen er vondt i halsen, lett feber og 1-mm store blemmer på tungen, på innsiden av kinn eller lepper og på tannkjøttet.


Barnet blir vanligvis smittet gjennom hudkontakt, dråpesmitte og avføring. De forsvinner vanligvis i løpet av 1-uker, avslutter hun. For noen kjennes leppene tørrefordi man er tørst. Hos andre begynner huden på leppene å prelle av, vonde sprekker oppstår og munnen kan bli smertefull sår.


Dersom sollys utløser forkjølelsessår, vil bruk av solkrem og fet sinksalve muligens gi beskyttelse. Det finnes noe forskning som tyder på at solkrem på hud og lepper kan forebygge utbrudd. Det finnes reseptfrie antivirale kremer (aciclovir og penciklovir) på apotek som kan lindre plagene, og avkorte utbruddet med ca en dag. Men man kan også oppleve å få en sprekk eller et sår på leppene uten at det er herpes som står bak, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.


Brynjulf Barexstein, til KK. Dette kan rett og slett skyldes at du har tørre lepper – noe som er vanlig å oppleve i løpet av en kald vinter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg