onsdag 31. august 2016

Atopisk eksem ansikt

Atopisk eksem er svært vanlig og debuterer ofte i barnealder. Noen vokser det av seg, mens andre har plager med eksem gjennom hele livet. Det er noe mer uvanlig at atopisk eksem oppstår for første gang i voksen alder, men det forekommer. De som har atopisk eksem er ofte også plaget med allergier og astma i tillegg. En god krem mot atopisk eksem bør være fet og inneholde fuktighetsbevarende stoffer.


Noen serier inneholder også stoffer som virker beroligende på hissig hud. Canoderm er en reseptfri krem som inneholder urea (karbamid), fordelt i en bløtgjørende krembase. Personer med atopisk eksem kan få denne på blå resept. Enkelte næringsmidler kan gi forverring av atopisk eksem , særlig hos barn (for eksempel kumelk, egg, fisk eller nøtter). Andre matvarer kan frigjøre histamin og øke kløe og eksem , slik som sjokolade, vingummi, kininholdig brus, syrlige frukter (sitrus, sure epler), krydder, jordbær og ketsjup.


Det er usikkert i hvor høy grad atopisk eksem skyldes allergi. Undersøkelser for allergi hos pasientene har ikke gitt noen klar sammenheng. Dietter hvor man unngår bestemte matvarer har også kun sjelden noen betydning for sykdommens forløp. Hvem får atopisk eksem ? Det er først og fremst barn som rammes, og enkelte tar med seg tilstanden inn i voksenlivet. Tre prosent av alle spedbarn får atopisk eksem.


Allergier har betydning for noen, men aldri alene. Dette er en sykdom som er betinget i forhold til arv, genetikk, miljø og livsstil. En ser ofte at andre familiemedlemmer har atopiske sykdommer (astma, eksem eller høysnue). Pasienter med atopisk eksem har også en forstyrret funksjon i immunforsvaret, hvor noe som kalles T-celler spiller en viktig rolle.


Disse cellene identifiserer hvilke stoffer som er fremmede og som må bekjempes av immunforsvaret. Ved atopisk eksem er samspillet mellom T-cellene og immunforsvaret ute av balanse. Optimal lokalbehandling er forbundet med redusert alvorlighetsgrad og forbedret livskvalitet. Fuktighetskrem er viktig både for forebyggingen og behandlingen av atopisk eksem.


Atopisk eksem ansikt

Sykdommen forårsakes av et samspill mellom gener og miljø. Uttørring av huden må unngås, spesielt hos pasienter med atopisk hud. Etter all kontakt med fuktighet eller vann bør det brukes fet fuktighetskrem. Lokale glukokortikoider.


Bruk krem ved akutte, væskende eksemer og salve ved tørre og kroniske eksemer. På hendene kan et potent preparat brukes, vanligvis gruppe III eller IV. Typiske symptomer er tørr og kløende hud i ansiktet. En av de vanligste typene eksem. KontaktekseKontakteksem er skyldes kontakt med stoffer som virker irriterende, eller noe man er allergisk mot.


Atopisk eksem ansikt

Ved mistanke bør man utredes med en lappetest. Ved syv års alder er rundt kvitt eksemet. Hovedplagen er kløe.


Barn og babyer som har foreldre med astma, atopisk eksem eller allergi har økt risiko for å utvikle atopisk eksem. Hvis du har en følsom hudtype er du ekstra utsatt for å få atopisk eksem. Symptomene hos voksne er de samme som hos barn, nemlig kløe og tørr hud. Ifølge Terje Nordengen, generalsekretær i Norsk Psoriasis- og eksemforbun blir huden overirritabel og med stor infeksjonstendens. Alvorlig eksem kan behandles - så hvorfor gjøres ikke behandlingen tilgjengelig i Norge?


Atopisk eksem ansikt

Alvorlig atopisk eksem er en underkjent sykdom, og mange av dem som lever med diagnosen lider i stillhet og er usynlige for mange.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg