mandag 8. august 2016

Fødsel termin sannsynlighet

Til termin rommer altså cirka uker. De aller fleste gravide skulle vel helst sett, at de slapp å gå over termindato. Det er jo ganske mange! Man kan jo spørre litt i familien, hvor lenge mor og eventuelt søstre har gått i forhold til termin.


Ca oppgir at de fødte mer enn to uker før termin mens det tilsvarende tallet etter termin var vesentlig lavere, d. Samtidig ser det ut til at halvparten av gravide føder i intervallet én uke før eller efter termin (dagen for termin medregnet). En sjelden gang prøver legene å forebygge for tidlig fødsel hos spesielt utsatte. En svak livmorhals (insuffisient cervix) øker risikoen for prematur fødsel. Livmorhalsen, passasjen mellom livmoren og skjeden, klarer ikke å holde på barnet. Nå sier jordmoren (en annen) at det er stor sannsynlighet for at jeg får før denne gangen også, siden svangerskapene ligner, det er kort tid siden sist og modningsprosessen har begynt.


Jeg har truffet mange kvinner i fødsel som har bommet på akkurat dette. Kvinner som gikk i fødsel akkurat når de skulle legge seg om kvelden, og som hadde holdt seg våkne hele dagen etter en dårlig natt for å være skikkelig trette til neste natt. Sannsynlighet for ny prematur fødsel ? Og at de ofte regnet med litt over sjanse for at nestemann også kommer før termin. Normal fødsel til termin er avhengig av programmert utvikling av livmoren tidlig i svangerskapet. En kort livmorhals midtveis i svangerskapet er forbundet med økt risiko for preterm fødsel.


Nå har britiske forskere undersøkt om en lang livmorhals er assosiert med økt sannsynlighet for keisersnitt ved fødsel til termin. Omtrent prosent av alle svangerskap ender med for tidlig fødsel. Andelen barn som overlever ved for tidlig fødsel , har steget raskt de siste tiårene. Komplikasjoner forekommer oftere enn ved fødsel til termin. Eksempel på komplikasjoner hos for tidlig fødte barn er oksygenmangel under fødselen, hjerneblødning og dårlig lungemodning som fører til et syndrom med lungesvikt (respiratorisk distress syndrom, RDS).


For tidlig fødte barn er oftere syke og har oftere infeksjoner. En prematur fødsel er per definisjon barn som blir født før den 37. Hvis fødselen skjer før uke er fullendt, er det ifølge Helsenorge en for tidlig fødsel. På engelsk kalles det ofte preterm birth, altså fødsel før termin.


Prematur betyr egentlig førmoden. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Jeg fødte dager over termin , fødselen tok ca timer. Min mor fødte også noen dager over termin , og hadde en rask og grei fødsel.


Man kan begynne med modningsakupunktur fra svangerskapsuke 3 og kan også starte behandlingen nærmere fødselen. De to siste ukene før termin benyttes ofte akupunkturpunkter som stimulerer til å sette igang fødsel når kroppen er klar for det. Kan man sette i gang fødsel med akupunktur? Fødsel av tvillinger og trillinger.


Skrevet av: Heidi Thornhill, lege og Susanne Albrechtsen, gynekolog. De fleste tvillinger fødes på vanlig måte (gjennom skjeden). Flertallet fødes noen uker før termin , gjennomsnittlig ved uker. Går fødselen i gang av seg selv etter uke 3 gjøres det ikke forsøk på å stoppe riene.


Sofa er typisk uker. Litt kortere leveringstid på bord. Men vær ute i god ti det er mange som bestiller i januar så leveringstiden kan bli litt lenger. Vi kan likevel si med rimelig sikkerhet at barn som blir født i uke til har betydelig risiko for død og funksjonsnedsettelser, men prognosen blir bedre etter fødsel i uke 24.


Metoder for å beregne gestasjonsalder i svangerskapet varierer. I mange studier vi har inkludert var metodene for å beregne termin mangelfullt beskrevet. Oversikten viser at barn har ni prosent sannsynlighet for å overleve dersom de er født i uke 2 mens barn født i uke har prosent sjanse for å overleve.


I tillegg er det stor usikkerhet rundt risikoen for funksjonsnedsettelser ved tre års oppfølging. Innen det er gått dager over termin , har prosent født. Får ekstra oppfølging på sykehuset fra uke ca. Har en fra før, og det svangerskapet gikk helt fint - bortsett fra at jeg tror det ble litt trangt på slutten, og at det var årsaken til litt lite liv de siste ukene, som igjen førte til at planla.


En uke før termin kjente jeg de første riene. Mannen min var dratt på jobb og jeg gikk lenge og lurte på om jeg skulle ringe for å få ham hjem. Men selv om riene var ganske regelmessige, så var de ikke så vonde, så jeg ringte ikke. I denne studien fant forskerne at barn som ble født minst uker før full termin (ved uker eller tidligere) hadde større sannsynlighet for å vise symptomer på ADHD enn de som ble født på full termin.


Foreningen så ut til å være sterkere blant jenter enn gutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg