tirsdag 16. august 2016

Kronisk hoste

Finn kronisk hoste nå på Kensaq. Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Denne type hoste gir i tillegg til hoste , andre symptomer. Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben.


Hoste er vanlig under og etter ordinære luftveisinfeksjoner.

Oftest vil dette være tørrhoste. Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten. Hvis hosten vedvarer i mer enn åtte uker, definerer vi den som kronisk. Den vanligste årsaken til hoste er virusinfeksjoner. Hvis man i etterkant av en infeksjon har vedvarende hoste , men ellers er i god form, kan man se det hele litt an.


Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Hos mange også hoste etter fysiske anstrengelser eller forsert ekspirasjon.

Gastroøsofageal refluks. Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik. Barnet har da symptomer på tette øvre luftveier i tillegg.


Trakeo-bronkomalasi, kan gi hoste alene, eller på grunn av sekundær PBB. Hos barn skyldes kronisk hoste svært ofte astma, og krever derfor astmamedisin. Ved hoste forårsaket av en lungeinfeksjon kan det være behov for antibiotika, hvis infeksjonen skyldes bakterier. Forekomsten av kronisk bronkitt, tilsvarende forekomsten for kronisk hoste i befolkningen, synes å ligge på rundt 5-. Ifølge ham er det kun få af patienterne med kronisk hoste , som lægerne ikke kan hjælpe.


Hvis man bliver ved med at have hoste - som nogle gange er ledsaget af andre symptomer som hvæsende eller pibende vejrtrækning eller ophostning af slim - så bør man gå til sin læge. For det er ikke normalt at blive ved med at hoste , siger han. Hoste kan være et tidlig tegn på utvikling av astma.


Mange barn og voksne har hatt uttalt hoste i lang tid før de fikk diagnosen: astma. Typisk er det at den starter samtidig med eller like etter en alminnelig forkjølelse og fortsetter som en plagsom krillehoste. Forkjølelse og infeksjoner, men også kroniske lungesykdommer som astma og KOLS kan påvirke luftveiene og gi langvarig hoste.


Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste. Europeiske studier viser at cirka prosent av alle tilfeller av kronisk hoste hos voksne er kikhoste.

Allmennlegen legger til at det er viktig å huske på at noen typer medisiner som brukes mot for eksempel høyt blodtrykk og hjertesvikt, også kalt ACE-hemmere, kan gi tørrhoste som bivirkning. Kols - kronisk obstruktiv lungesykdom. Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Det kan føre til langvarig hoste , tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt.


En kronisk bronkitis giver daglig hoste og opspyt af slim fra lungerne. Hosten gir seg som oftest etter sju til ti dager, men den kan vare lenger. Forskning viser at mange hoster i tre uker eller mer.


Har du feber i tillegg bør du kontakte lege. Enkelte tilstander kan bli verre av bronkitt. Det gjelder for eksempel astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) eller hjertesykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg