fredag 12. august 2016

Atypisk føflekk

Atypisk og dysplastisk føflekk er begrep som brukes noe om hverandre. Atypisk føflekksyndrom er en tilstand der en person har svært mange føflekker. En atypisk føflekk har visse atypiske (unormale) trekk når man ser på dem. De kan likne på føflekkreft, men er i seg selv ufarlige. De går under flere navn, inklusiv Clark føflekk.


Slike føflekker kan oppstå hos alle mennesker, eller gå i familier. Familiær forekomst av atypiske føflekker kategoriseres som dysplastisk nevussyndrom eller familiært atypisk multippel føflekk melanom syndrom (Familial atypical multiple mole melanoma syndrome, FAMMM). Atypiske føflekker gir økt risiko for utvikling av føflekkreft.


Den største risikoen er funn av atypiske føflekker hos personer fra familier med to eller flere medlemmer som har hatt føflekkreft. Fordi det kan være vanskelig å skille en atypisk pigmentnævus fra et malignt melanom, vil man ved tvil måtte foreta en eksisjon for sikker diagnostisk avklaring. Fjerning av mindre pigmentnævi, inkludert atypiske pigmentnævi, kan utføres ved hjelp av en kniv med sirkulært blad (video 2).


Lesjonen bør fjernes med fri rand. Hvis du har en atypisk føflekk , eller har et nært familiemedlem med føflekkreft, skal du henvises til hudlege for informasjon, opplæring og oppfølging. Den endelige diagnosen baseres på histopatologiske undersøkelser av den fjernede føflekken. Forebygging og risiko. Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem.


Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft. Det er vanskelig å bedømme selv om en føflekk er normal eller ikke. Man kan også få kreft i føflekker som er mindre enn fem milimeter. Ta derfor kontakt med legen dersom du har en føflekk som du føler deg usikker på.


En slik føflekk er kjent som en dysplastisk føflekk (dysplastisk nevus er den histopatologiske diagnosen). Dette betyr ikke at det er kreft. Hvis en føflekk blir misfarget, er det mørkere i enkelte områder, men ikke jevnt fordelt.


Hvis en eksisterende føflekk endrer størrelse, farge eller fasong, skal man være oppmerksom. Husk at det ikke er alle hudforandringer som kan ses med øynene. Hudforandringer er atypiske hvis de klør, prikker, gjør direkte vondt, hever eller blør. Diagnosen var Nævus med atypisk grenselagsaktivitet (dysplastisk nævus), frie reseksjonsrender. I dermis sees en benign intradermal nævuscellekomponent i tillegg til ødem og en moderat lymfocyttkonsentrasjon.


De to viktigste tegnene på ondartet føflekkreft er forandringer i føflekker du allerede har og at det dukker opp nye føflekker eller mørke flekker på huden din. Gå til legen din dersom du finner en føflekk som har forandret form, størrelse eller farge. Er føflekken atypisk så anbefales det å oppsøke lege. Ryel peker på at apper kan bli en viktig inngang til at flere går til lege med mistenkelige hudforandringer.


Les mer om det under hudkreft. Faresingaler er pigmentflekker som plutselig vokser, blir uregelmessig i begrensning eller farging, begynner å klø eller blir såre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg