mandag 26. juni 2017

Kroppslige symptomer føflekkreft

Føflekkreft og malignt melanom er det samme. Mange er for sent ute, og da kan prognosene raskt bli mye dårligere. Solvett og selvsjekk av føflekker er viktig for å forebygge føflekkreft.


Symptomer , undersøkelser, forebygging, behandling, utbredelse og overlevelse for melanom ( føflekkreft ). I sjeldne tilfeller kan føflekkreft medføre amputasjon av en finger eller en tå. Da har svulsten gjerne oppstått under neglen. Tidligere ble det gjort forholdsvis store inngrep hvis det ble konstatert føflekkreft , men i dag har man funnet at disse kan reduseres betraktelig.


Hva er føflekkreft ? Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin. Det er vanlig at hun blir undersøkt av hudlege først også deretter kanskje hos fastlegen. Det er viktig å være oppmerksom på om føflekker forandrer seg. Dette viser seg som små, svarte.


Det sier Else Støring i Kreftforeningen. Alle kreftsvulstene er borte. Jeg føler meg helt frisk og lever et normalt liv.


Det er helt utrolig, et virkelig paradigmeskifte i behandlingen av føflekkreft , sier Jan Erik Lien. Han delte torsdag sin historie under et seminar i regi av Kreftforeningen og Oslo Cancer Cluster, der immunterapi som kreftbehandling var tema. Sistnevnte får fjernspredning uten forutgående spredning til regionale glandler. Den kan i sjeldne tilfeller også forekomme i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.


Dersom melanomet oppdages tidlig er prognosen god. Personer i alle aldre kan få føflekkreft , men forekomsten øker med økende alder. Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft. Hudkreft er den kreftformen som øker mest i Norge, derfor er det viktig å være på vakt. Ullevål er Norges største øyeavdeling, og Bærland er én av fire leger i Norge som jobber som spesialist på føflekkreft i øyet.


Følg med på føflekkene dine. Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Ved symptomer som blod i avføringen eller slim i avføringen, tilbakevendende magesmerter, følelse av at man ikke får tømt seg, ellers endrede avføringsmønstre, eller mer generelle symptomer som utilsiktet vekttap, nattesvette eller uspesifikk sykdomsfølelse over ti bør man ikke nøle med å oppsøke lege for en nærmere utredning.


Symptomene er mangfoldige og avhengig av hvilken del av nervesystemet som er berørt av sykdommen. Typiske symptomer ved nevrologiske sykdommer er svimmelhet, hodepine, lammelser, kramper og bevissthetstap. Alt av kroppslige funksjoner fra syn, hørsel og tale til alle former for bevegelser, vannlating og avføring kan også bli affisert. Vi vet at en del går altfor lenge med symptomer uten å komme seg til legen.


Det har stor betydning i forhold til spredning, og kan avgjøre utfallet av sykdommen, sier assisterende. Dødeligheten ved føflekkreft er lav sammenlignet med andre kreftformer, men har økt de siste tiårene. Etter fjerning av modersvulst er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert (ingen spredning), regional (spredning til nærliggende lymfeknuter) eller om det foreligger fjernspredning ved diagnosetidspunktet. Symptomer for denne type føflekkreft er uspesifikke, men et generelt råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du få det sjekket av lege. Histologisk informasjon er viktig for behandling og videre vurdering av pasienter med føflekkreft.


Prosedyrer i Oncolex kan ikke erstatte faglig veiledning fra kvalifisert veileder. Den som følger prosedyrene har et selvstendig ansvar for at det foreligger nødvendig godkjenning, lisens eller autorisasjon. Hvilke symptomer er vanlige?


Pasienter med psykosomatiske tilstander har ulike typer symptomer – alt etter hvor på kroppen plagene sitter eller hvordan kroppen er rammet. Lavt blodsukker har du når blodsukkeret er på 3. Det vil variere når du opplever å få føling ( symptomer på lavt blodsukker). Vanligvis vil blodsukkeret da være lavere enn 3.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg