torsdag 15. juni 2017

Prematur fødsel uke 28

Fosteret har ikke fått nok tid til å utvikles og modnes i livmoren før det blir født. Prematur betyr ”umoden”. Antallet premature fødsler er stigende både i Norge og i andre vestlige lan men sjansene for overlevelse har også økt kraftig de.


Hvis fødselen skjer før uke er fullendt, er det en for tidlig dvs. En prematur fødsel starter med premature rier.

Noen ganger skjer dette fordi vannet går, men ofte vet man ikke årsaken. Risikoen for prematur fødsel øker dersom kvinnen: Har hatt premature rier i tidligere. På engelsk kalles det ofte preterm birth, altså fødsel før termin.


For tidlig fødsel kan være farlig for den nyfødte, men det er mye man kan gjøre for å hjelpe barnet. Det premature barnets liggestilling og bevegelser avhenger av hvor gammelt det var ved fødselen. Yngre premature har mindre muskler.


Mens et barn født ved termin ligger med armer og bein bøyd og kan krølle seg sammen i fosterstilling, vil en ung prematur ligge strekk ut på ryggen. Bevegelser: Før 28.

Hva skjer ved prematur fødsel og truende prematur fødsel ? Kan fødselen stoppes? Hva kan du forvente deg under fødselen og den første tiden etterpå? Ordet prematur betyr umoden.


Barn som fødes for tidlig, det vil si før utgangen av 37. Normalt varer et svangerskap i rundt uker regnet fra siste menstruasjons første dag. Omtrent prosent av alle svangerskap ender med for tidlig fødsel.


Kvinner i risikogrupper oppdages tidligere, og i noen tilfeller kan man stoppe fødselen med riehemmende midler, slik at barnet får ekstra dager, uker eller måneder i livmoren. Dessuten gir vi ved truende prematur fødsel steroider til mor før fødsel for å hjelpe å modne lungene hos barnet. Barn født ekstremt prematurt fødes før svangerskapsuke 28. Dette er siste uke i andre trimester.


Slike fødsler skjer i nært samarbeid mellom jordmor, gynekolog og en nyfødtmedisiner. Fosterets lunger har nå rikelig blodforsyning, produksjon av surfaktant og mange alveoler. Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Lungene fungerer, men barnet vil fremdeles ha behov for pustehjelp om det fødes nå.


I november fikk jeg og samboer en prematur sønn født i uke , han er utrolig sterk og kommer seg raskt, aldri vært alvorlig eller syk heldigvis. Men jeg sitter igjen med en tomhetsfølelse, som om noe er tatt fra meg, som jeg er snytt.

Etterlengtet graviditet og jeg elsket å gå gravid. Det er alltid en viss risiko forbundet med premature barn, men i Norge er tallet på overlevende høyt, også sammenlignet med andre land. Ekstremt premature barn (født før uke ) har også større sannsynlighet for å overleve nå, sammenlignet med tidligere. Forekomsten av for tidlig fødsel ( før uker ) i Norge er noenlunde stabil.


Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg