fredag 16. juni 2017

Rug vs hvete

Avling Rughvete på god jord gir høye avlinger. Rug gir en fyldig smak. Rughvete er en nokså nøysom plante og gir brukbare avlinger også på skrinnere jordarter, Behov Rughvete kan brukes til fôr som alternativ til fôrhøsthvete.


Ved cøliaki foreligger intoleranse overfor gluten. Ved hveteallergi reagerer pasienten allergisk på hvete. Dette brødet har mest fint mel i seg, men også litt litt sammalt hvete og rug.

Jeg synes det gir brødet en veldig saftig og god smak! Oppskrift på eltefritt brød med hvete og rug brød. Ha helkorn rug i en kasserolle og hell over vannet. Rør tørrgjær ut i det lunkne vannet sammen med honning og la det stå noen minutter. Ha de kokte, avkjølte rugkornene over i en stor bolle, evt.


Liksom all rug stammer også svedjerug fra Sentral-Asia. I høydeområdene i Afghanistan og Irak finnes det mange varianter av rug. Disse opptrådte tidlig som ugress i hvete , men når de ble spredt med frøhandel lengere nordover inn i Russlan viste rugen seg mer egnet til å dyrke her enn hvete.


Siktet mel lages av kjernen i kornet.

Uttrykket brukes om hvete , spelt og rug som males og deretter siktes, slik at skall og kime blir skilt fra resten av melet. Melet er malt fint og selges normalt som siktet hvetemel, siktet speltmel eller siktet rugmel. Fordi proteinet i rug har dårlig bakeevne,.


Syria, men det er omdiskutert om det var dyrkede typer. Iallfall forsvant rug som kulturplante og dukket først opp i Nord- og Øst-Europa i sein bronsealder. Den vanlige oppfatningen er at rug var et ugras i bygg og hvete.


Fordelen med sammalt hvete finmalt, og feks Fibra mel som er en veldig finmalt type sammalt mel, er at disse passer veldig godt i bakst som boller og pizzadeig der man ellers er vant til å bruke siktet hvetemel. Hadde du brukt sammalt hvete grov her, ville smaken og konsistensen blitt nokså annerledes. Dyrking av rug er av langt nyere dato enn bygg og hvete. Etter hvert ble rug i stor grad erstattet av bygg, havre og ikke minst av økende hveteproduksjon og -import, og har vært lite dyrket de siste årene. Ja, så banker hverdagen på døra igjen.


Håper dere har hatt noen fine påskedager! Hjemmebakt brød er virkelig noe som løfter hverdagen hjemme hos meg. Det er så fort gjort, og så er det jo så innmari godt!


Her er et kjempegodt, mellomgrovt brød med hvete , spelt og rug , som de fleste vil like. Tilsett melken og vannet sammen med smøret når det har smeltet. La det hele bli fingervarmt.


Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær tilsetter du den sammen med melet.

I vårt store melsortiment finnes alt fra tradisjonelt hvete mel til mel- og kornblandinger som passer utmerket når du vil bake ditt eget helseriktige gode brød eller nydelige boller. Spelt som dyrkes i Norge blir ofte malt på mindre møller, oftest steinmøller med påfølgende sikting, istedenfor store og moderne valsemøller som i stor grad brukes ved maling av hvete og rug. Ved maling av hvete på moderne valsemøller klarer man godt å skille de ulike bestanddelene i kornet. Gluten finnes i våre vanligste kornslag: hvete (spelt), rug og bygg. Du kan lage mye mat uten gluten og med vanlige oppskrifter.


Bokhvete, hirse, quinoa er noen av de matvarene som er naturlig glutenfrie. Enkelte hveteallergikere vil erfaringsvis kunne tåle rug og bygg. En eventuell utprøving av dette bør gjøres i samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog. Havre er en fjernere slektning av hvete , og tåles av de fleste med cøliaki og hveteallergi.


Hvete er en allestedsnærværende ingrediens i kostholdet så vel i Norge som i resten av verden. De norske brødvanene har sterke innslag av grovt brød med mye sammalt mel eller kli.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg