tirsdag 13. juni 2017

Astma symptomer

Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise. Astma er en kronisk sykdom som gir episoder med pustevansker. Typiske symptomer er perioder med tung pust, hoste, piping og tetthet i brystet.


Med riktig behandling av astma kan du kontrollere symptomene.

Hvis flere i familien har astma , er sjansen større for at også du får astma. Anstrengelse kan gi økte symptomer på astma. Ved anstrengelse avkjøles også slimhinnen fordi mye luft skal varmes opp. Hvis du trener og lett får astmareaksjoner ved trening, er det viktig å varme opp godt på forhån og i tillegg bruke kuldemaske om vinteren.


Vanlige symptomer på astma er at man føler seg tett i brystet og tung i pusten. Pipelyder når du puster, er også vanlig. Et annet symptom kan være hoste.


Det er vanlig at symptomene endrer seg fra dag til dag.

De kan også forverres når du ligger. I noen perioder føler man seg fin og fri for plager. Ni av ti personer med astma har nattlige symptomer.


Mange har av den grunn utilstrekkelig eller dårlig søvn. Søvnproblemer kan altså skyldes uoppdaget astma , eller at sykdommen er utilstrekkelig behandlet. Personer med mild astma har god prognose, og bare en liten andel utvikler alvorlig astma.


Dette gjelder spesielt personer med astma som røyker. Betennelsen medfører periodevis sammentrekning av muskulaturen i bronkialveggen, hevelse (ødem) i bronkialslimhinnen og økt produksjon av slim. Alle disse faktorene bidrar til forsnevring av bronkiene, noe som fører til at personer med astma merker at det blir tungt å puste.


Symptomer på astma kan være mange. Du behøver ikke at have alle symptomerne for at have astma. Astma kan fx vise sig blot ved natlig hoste. Astma og allergi kan gi symptomer som tung pust, hoste, kløe, tett nese og utslett.


Det finnes behandling mot plager knyttet til astma og allergi. På den anden side kan der også være andre grunde til fx hoste eller åndenød. Hos voksne kan astmaen oppstå av årsaker som fysisk anstrengelse og røyking.


Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig om morgenen.

Regelmessig og kontrollert behandling av astma kan hjelpe deg til å forebygge anfall og minske plagene. Valg av inhalator og riktig teknikk ved inhalering har mye å si for et bra behandlingsresultat. Hyppigste årsak til luftveisobstruksjon og hoste hos barn under år. Som regel er det kliniske bildet uatskillelig fra astma , siden bronkialt slimhinneødem dominerer ved begge tilstander.


Residiverende bronkiolitt er sjelden, og tilbakevendende symptomer gir grunn til å mistenke og utrede astmatisk genese. Ved alvorligere former for astma med daglige symptomer , nedsatt lungefunksjon og akutte forverringer, som både påvirker nattesøvnen og daglige aktiviteter, vil du i tillegg til behandlingen med inhalert binyrebarkhormon ha bruk for et langtidsvirkende beta 2-stimulerende inhalasjonspreparat med formoterol eller salmeterol. Astma-symptomer kan som regel holdes nede med behandling og ved forebyggende foranstaltninger. Halvdelen af de børn, som får astma , vokser fra det igen. Er man ryger, er rygeophør særdeles vigtigt, da risikoen for udvikling af rygerlunger (kronisk bronkitis) og den deraf følgende nedsatte lungefunktion er stor.


Har du symptomer på astma , skal du gå til din læge og få foretaget en astma test. Vejrtrækningsproblemer, hvæsen, hoste, trykken for brystet er noget af symptomerne på astma. Det er lægen, der stiller diagnosen astma ved at teste dine lunger bl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg