fredag 27. oktober 2017

Grøt med morsmelk

Særlig grøt har en tendens til å bli veldig flytende utover i måltidet hvis den er blandet med morsmelk. Mange fyller da på med mer grøtpulver, noe som gjør at grøten kan bli litt for næringstett. Så mitt svar til deg er vel at du gjerne kan prøve å blande i litt morsmelk i maten, feks hvis du skal lage pureer av grønnsaker og.


Grøt har lange tradisjoner i Norge, og fortsatt er det ofte den første maten vi tilbyr de små når de så smått begynner med fast føde. Hovedpoenget med babystyrt mattilvenning er at barnet selv får styre overgangen fra flytende til fast føde 5.

I og med at babystyrt mattilvenning ikke skal starte før barnet er seks måneder, så er denne metoden assosiert med en lenger varighet av fullamming sammenlignet med tradisjonell introduksjon av fast føde 6. Grøt kan du også lage selv av ulike typer mel (f. eks havremel, fin sammalt hvetemel, hirsekorn). Kok opp melet med vann til grøten blir tykk. I Norge anbefales maksimalt tre måltider med grøt om dagen. Vi spør ernæringsfysiologen. Vi har spurt Agneta Kjällman, nordisk ernæringsansvarlig hos HiPP barnemat, om fordelene med økologiske grøt.


Det er ingen bestemt regel for hvilken mat man skal begynne med å gi barnet.

Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt , most potet eller moste grønnsaker, som kan blandes med morsmelk eller eventuelt morsmelkerstatning. Om det blir grøt , potet- eller grønnsakmos, er opp til familien. Min lille tulle på mnd spiser et grøt måltid og et middags målti men hun sover dårlig på natten for tiden.


Men, jeg lurer kanskje på om hun får i seg for lite mat - burde jeg gi to grøtmåltider om dagen i tillegg til middag. Hun viser ikke tegn til slapphet eller a. Min lille gutt er nå blitt månder og det ser ut som om han snart kan ha behov for noe mer enn morsmelk om kvelden. Har bestemt meg for å se det an et par kvelder, kanskje det bare er økedager, men hvis det ikke blir bedre har jeg bestemt meg for å begynne med litt grøt. Jeg har fått et hefte på. Dette skyldes enzymene i melka.


Enzymet lipase har skylden for at morsmelk som har vært fryst og tint kan lukte oppkast eller såpe. Deretter kan den fryses direkte oppå annen frossen morsmelk for å samle opp en porsjon. Morsmelk som skal fryses ne må først avkjøles i kjøleskap. Frys morsmelk ved –°C, helst i porsjonspakninger. Dypfryst morsmelk holder seg i minst seks måneder i dypfryser.


Husk å merke pakningen med dato.

Næringsinnholdet i morsmelken endrer seg også i takt med barnets behov. Fettinnholdet i morsmelken øker blant annet under matingen, slik at det er mer fett i den siste melken, enn i den første. I tillegg inneholder morsmelk de fettsyrene barnet trenger, samt enzymet lipase som hjelper barnet å fordøye fettet. Man må ikke begynne med grøt , men mange velger det som første matvare utenom melk.


Grøt HiPPs økologiske grøter er populære og næringsrike måltider som passer bra som mettende frokost, mellommåltid eller kveldsmat. HiPPs grøter er produsert av tilskuddsnæring samt ulike typer korn. Vi begynte med grøt til Lillegutt da han var måneder, og jeg valgte da å starte med maisgrøt. Da pumpet jeg ut morsmelk og blandet med den, slik at han har fått i seg mest mulig av morsmelken frem til han var måneder, selv om han fikk grøt tidligere enn anbefalt.


Når barnet er seks måneder er det vanskelig å dekke jernbehovet med morsmelk alene, og det anbefales å introdusere fast føde med vekt på jernrike matvarer som jernberiket grøt , kjøtt og grovt brød. Morsmelken tilfører barnet ditt all næringen det behøver i løpet av det første halvåret. Du bør derfor amme så lenge det føles naturlig for deg og barnet ditt. Mor oppfordres da til å pumpe, og blande inn litt hypoallergen melkeerstatning i morsmelka. Begynn med morsmelk og kjent mat først i måltidet når du skal introdusere noe nytt.


Er babyen sulten, kan den være mindre motivert for ny mat. Godtas ikke den nye maten med en gang, kan du prøve med én teskje kjent mat og én teskje ukjent mat, eller blande litt ukjent mat i den kjente og øke mengden etter hvert. Les mer hos Apotek 1. Melkeerstatningene likner på morsmelkerstatningene, men skiller seg fra dem ved å ha andre proteinkilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg