fredag 20. oktober 2017

Sammalt rugmel

Inneholder alle kornets bestanddeler. Produktet inneholder 1g fullkorn per 1g. Av rugmeltyper finner du siktet rugmel , sammalt rug grov og sammalt rug fin. Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet.


Fordi proteinet i rug har dårlig bakeevne, blir brød bakt med rugmel tunge og kompakte.

Det finnes siktet rugmel , sammalt rug grov og sammalt rug fin. Sammalt Rugmel grovmalt er et rent rugprodukt. Rug kan ikke danne glutennettverk på samme måte som hvete, men inneholder mye fiber som binder vannet. Det er mulig å bake brød kun basert på rug, men brødene blir gjerne tunge og kompakte. I middelalderen var rug det mest brukte melet i landet vårt.


I noen tilfeller pr porsjon. Hei, kjære Godt-leser! Klikk på varen for å se mer.

Vi har oppdaget at du blokkerer annonser. Vi i Godt hadde satt stor pris på om du hvitelister oss slik at vi kan finansiere. Melet er malt fint og selges normalt som siktet hvetemel, siktet speltmel eller siktet rugmel.


I siktet hvetemel benyttes ca. Siktet hvetemel er vårt mest anvendte bakemel, og gir lette og luftige bakverk. Rugmel trenger i større grad enn andre kornarter lengre bearbeidelse for at vi skal ta opp næringsstoffene i det. Syrning, bløtlegging eller risting er prosesser vil gjøre melet lettere fordøyelig og innholdet mer tilgjengelig. Vår kalkulator regner ut næringsinnholdet på.


For å bake med bare rugmel , er det derfor nødvendig å bruke surdeig. Det sure miljøet i deigen hemmer enzymaktiviteten, og man får et saftig og aromatisk brød. Pumpernickel er et eksempel på et grovt rugbrød som bakes med surdeig. Innholdet av næringsstoffer er høyere i sammalt enn i fin rug. Se brødoppskrifter for videre fremgangsmåte.


Vi lar vår surdeig utvikle seg og danne en ny generasjon under første hevning, pass derfor på å ikke tilsett noe annet enn rug- og hvetemel før du har sikret deg en bit surdeig for neste baking. Rug inneholder mindre gluten og mer fiber enn hvete. Siktet rugmel må ikke forveksles med det svenske produktet “rågsikt”, som inneholder både rugmel og siktet hvetemel.


Rågsikt” har litt lavere GI-verdi enn hvetemel, men inneholder likevel mye raske karbohydrater. Det beste er å bake surdeigsbrød med grovt rugmel.

Vanlig blandingsforhold er 6-dl væske per kg mel. Brukes det mye rugmel i brødet er det en fordel å bruke sur melk, det gjør at brødet hever seg bedre, blir saftig og smuldrer mindre. Mel: Brødene kan varieres etter hva slags mel som blir brukt, grovt eller fint.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg