onsdag 25. juli 2018

Fortykket nakkefold

Igår kom en av mannens kusiner til oss og var ganske så fortvila. Hun hadde vært på UL på St. Olavs Hospital og der hadde de funnet en fortykket nakkefold på fosteret. Fortykket nakkefold et tegn på Down syndrom. Hvis man på ultralydundersøkelsen ser at fosteret har fortykket nakkefold , er risikoen for Down syndrom 17-doblet.


En fostervannsprøve kan gi et sikkert svar, men prisen kan bli en spontanabort. Alle foster har en liten væskebrem under nakke som kalles for nakketranslusens (nuchaltranslucency). Hvis det er økt hevelse i nakken, er det større risiko for kromosomsykdom hos fosteret, f. Downs syndrom (trisomi 21). Vi var på tidlig ultralyd idag, og fikk påvist litt fortykket nakkefold.


Gynekologen sa det sjelden var noe galt, men sendte henvisning til universitetssykehuset for en second opinion. Ellers så alt bra ut. Noen flere som tidligere har fått påvist fortykket nakkefold ? En fortykket nakkefold kan også give mistanke om andre misdannelser – for eksempel hjertefejl. Hvis man bruker fortykket nakkefold som markør, må henholdsvis 16. La trådstarter få sjansen til å ta bekymringene sine i riktig rekkefølge her.


Therese visste med engang at det riktige for henne var å gjennomføre flere undersøkelser. Da vi kom ut av bygningen braste jeg ut i gråt og det stakk i magen. Det er teknisk lett underske for nakkefold og gynekologene synes det er galt. Sist jeg var gravid tok vi ultralyd i uke og fikk vite at nakkefolden var. Br vi f gratis ultralyd i uke 12?


Symptomene i svangerskapet er få, men mange av barna har nakkefold og bred nakke som tegn på nakkeødem i fosterlivet. Det kan også sees ødem på hånd- og fotrygger i nyfødtperiode og spedbarnsalder. Vekttapet i nyfødtperioden kan være stort. Da var jeg hos min gynekolog som oppdaget fortykket nakkefold. Nå er jeg gravid igjen, og vi har nettop vært til genetisk veiledning og fått bl.


Fortykket nakkefold

Elinas nakkefold blev målt til og der var for meget fostervand. Tallet lå på 1: det var uden blodprøven, da den var blevet væk i systemet. Vi blev tilbudt at få afbrudt graviditeten med det samme, vi valgte dog at få en moderkagebiopsi og afvente resultatet.


Er der nogen herinde, der har oplevet at baby har en fortykket nakkefold på mm eller over? Er og ellers sund og rask, så det var noget af et chock. I bedste fald vil moderkagebiopsien være go men så kommer der jo en masse andre bekymringer. Verdiene på nakkefold betyr ikke at det er noe galt med barnet, det er en markør på at noe kan være galt med barnet.


Om prøvene ser fine ut, så er det trolig fordi markøren i ditt tilfelle ikke peker på noe som er feil. Det er flere som har fått målt fortykket nakkefold på tidlig ultralyd uten at det har vært noe galt. På UL var alt annet normalt og vi har ingen større risiko enn andre for utviklingsavvik bortsett fra min alder (40) og nå altså nakkefolden. Vi havnet på 1-på risikoskalaen.


Vi har bestemt oss for å ta morkakepr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg