fredag 6. juli 2018

Svette etter fødsel

Svette etter fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Både gravide og nybakte mødre svetter gjerne mer enn vanlig. Det skyldes hovedsakelig at svettekjertlene blir mer aktive i denne perioden, og at væskevolumet i kroppen øker. Hvordan gjør dere det når dere vil ha samleie etter fødselen ? Når dere er klare for samleie etter fødselen må dere begynne rolig.


Det er viktig at kvinnen får lov å bestemme tempoet og at mannen er forsiktig og hensynsfull. Det kan være en god idé å velge et tidspunkt på døgnet hvor dere er minst trøtte. Er redd for høyt stoffskifte. Går hele tiden med en sånn sterk følelse at noe er galt i kroppen min. Men, vil ikke gå til legen fordi jeg er redd for å ikke bli tatt alvorlig.


Alt dette er kommet etter fødselen. Må vel også nevne at det var en meget traumatisk og lang fødsel for min del som sikkert har satt sine spor. Det kan hende at ditt barns VSD ble observert ved en ultralydundersøkelse av fosteret.


Det vanlige er imidlertid at denne hjertefeilen oppdages fordi man hører en bilyd på hjertet ved barselundersøkelsen eller helsestasjonskontroller etter fødselen. Bilyden oppstår i den turbulente blodstrømmen gjennom hullet i skilleveggen. Ang svette så er det vel helt normalt å svette en periode etter fødsel. Jeg blir svett når frøkna tar til å grine.


Og jeg bruker helsedeodorant nå i ammeperioden. MAn skal svette og vanlig butikkjøpt deo er som regel antiperspirant som hindrer svette. Det tror jeg er uheldig å bruke. Ved hyperhidrose produseres mer svette enn hva som er nødvendig for å regulere kroppstemperaturen.


Det er store variasjoner på personnivå, slik at det kan være vanskelig å sette en presis definisjon av hvor overgangen går fra å svette mye, til å svette unormalt mye, forklarer Kjersti Danielsen. Under svangerskapet har kvinnens kropp blitt bombardert med hormoner, og dette er selvsagt også helt nødvendig. Hos noen kan imidlertid svangerskapsplagene henge igjen i tiden etter fødselen , og da kan det ta uker, måneder eller ett år før kroppen klarer å komme seg igjen, sier jordmor hos Jordmornytt, Victoria Hodt. Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.


Alle artikler er publisert med dato – enten for opprettelse av dokumentet eller revidert dato. Nyhetsartikler og intervju som er eldre enn to år, er merket med dette. Formålet med svetting er å avkjøle kroppen. Mange svetter mye etter fødsel.


Syntetiske stoffer forhindrer svetten fra å fordampe, så kroppen opphetes og jobber bare enda hardere for å avkjøle seg. Hun forteller at lignende symptomer kan oppstå også hos kvinner som nylig har født. I perioden hvor den nybakte mor ammer og ikke har fått sine menstruasjoner og hormoner tilbake, kan hun få samme symptomer med hetetokter og nattesvette som kvinner etter overgangsalderen. Er det virkelig normalt og svette så helt vannvittig mye om nettene etter fødselen ? Og dersom dette er normalt: hvorfor har ingen fortalt meg.


Jeg vet jo at det er vanlig å svette etter fødsel. Hormoner og det der. Men er det vanlig å bli svett for den minste ting over ett år senere?


Bittelitt psykisk eller fysisk stress (ikke nødvendigvis fysisk anstrengelse) så blir jeg våt i hele hodebunnen, nedover øverste del av ryggen og brystet. Leger og forskere har fremdeles ikke kommet til enighet om den konkrete årsaken til denne tilstanden. Imidlertid er den mest fornuftige forklaringen at preeklampsi etter fødselen forekommer hos kvinner som lider av svangerskapsforgiftning under graviditeten – selv uten å vite det. I noen tilfeller klarer ikke kroppen å justere hvor mye svette som skal ut, og man får et problem med for mye svette.


Fysisk svetting som kommer med muskelarbei for eksempel trening er sjelden plagsom. Svette og svetting. Men du skal være klar over at kroppen fortsetter å svette en god stund etter at aktiviteten har sluttet, slik at det kan være lurt å slappe av en stund slik at kroppen har blitt noe kjølt ne før du vasker deg etter trening. Noen er kanskje redde for at mye svette i underlivet og lysken kan skyldes sykdom, men det stemmer ikke. Generalisert svette , altså at man svetter mye over hele kroppen, kan i noen tilfeller skyldes sykdom, men overdreven lokalisert svette skyldes nok bare svettekjertlenes plassering og ren uflaks, har han fortalt til KK.


Dersom du skal begynne med Loette etter fødsel Etter fødsel skal du vente minst dager før du begynner å bruke Loette 28. Du må bruke ikke-hormonell prevensjon (for eksempel kondom) de første dagene du tar p-pillen. Hvis besvimelsen skyldes reflekssynkope, er det vanlig med kvalme, svette og uvelhetsfølelse både før eller etter.


Hvis årsaken til at du besvimer er for kraftig medikamentvirkning, kommer den vanligvis i forbindelse med at du reiser deg for brått opp. Da vil du føle deg uvel rett før du besvimer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg