fredag 6. juli 2018

Migrene med aura ppiller

For migrene med aura (små pasientantall) var risikoen for iskemisk slag åttedoblet (tab 1). Forfatterne skriver at ”høydoseøstrogen” var vanligst i Italia i dette tidsrommet. Kvinner med migrene (spesielt migrene med aura ) som bruker kombinasjons- p-piller kan ha økt risiko for slag. Utvikling av hodepine.


Problemstillingen rundt migrene med aura og risiko for hjerneinfarkt er ikke spesifikt omtalt her med hensyn til ultralavdose p-piller som inneholder mikrogram etinyløstradiol (5).

Norsk legehandbok NEL anbefaler i sitt kapittel om migrene at pasienter med migrene med aura bør frarådes å bruke østrogenholdige p-piller (6). Så fint at du tar ansvar og sjekker oppi dette når du i etterkant av legebesøket har forstått at du har migrene med aura. Det er ikke anbefalt å bruke p-piller som inneholder østrogen (kombinasjonspiller) dersom man har migrene med aura. Da må man huske at risikoen er veldig lav fra før i den aktuelle aldersgruppen.


P-piller (dvs. inneholder østrogen) øker igjen risikoen. Kvinner under år med migrene uten aura og fravær av andre risikofaktorer for hjerneslag kan bruke p-piller med lavdose østrogen. Personer med migrene som begynner å bruke p-piller , bør også overvåkes med tanke på endret alvorlighetsgrad og hyppighet av anfallene.


Sju slagtilfeller inntraff blant kvinner som hadde migrene og brukte p-piller.

Bruk av p-piller og hormonell prevensjon økte disse risikotallene. Hadde man migrene , medførte bruk av p-piller en nærmere firedoblet risiko. Hva er migrene med aura ? Aura er symptomer som kan oppstå før et migreneanfall. Aurafasen oppleves på mange ulike måter. Det kan for eksempel være at man får synsfeltutfall, ser blinkende lys, får øresus, føler seg nummen i kroppen eller har vansker for å snakke.


Undersøg om du får en P-pille med megen østrogen i. Blodpropper er mere end gange hyppige hos migrænikere med aura som tager p-piller , samlignet med ikke migrænikere. Dette fordi de som har migrene med aura , kan ha økt fare for hjerneslag hvis de tar prevensjon med østrogen. Selv om du kun har hatt ett migrene anfall med aura , vil jeg likevel ikke anbefale deg å bruke Loette eller Microgynon. Du har migrene med aura.


Du bør ikke bruke prevensjonsmiddel med østrogen, men heller prevensjonsmiddel med rent gestagen (bare progesteron). Så vil jo du selvsagt lure på hva å legge i ordet bør. Muligvis vil en kvinde med migræne have en let forhøjet risiko for blodprop i hjernen, hvis hun anvender p-piller. Især hvis hun lider af den form, der kaldes migræne med aura.


I den situation bør man foretrække at benytte p-piller af typen mini-piller eller måske en helt anden form for prævention.

Hvad er migræne med typisk aura ? Hvor hyppig er migræne med aura ? Migræne med typisk aura forekommer hos af kvinder og af mænd. Migreneanfall kan utløses f. Både migrene med og uten aura kan ha prodromalsymptomer, men mange merker ikke denne fasen i det hele tatt. Vanlige symptomer er forsterkete sanseinntrykk, uvanlig sult eller mangel på apetitt.


Du kan også føle deg spesielt tørst. Humørsvingningninger er vanlige, med nedstemthet, oppgløddhet, irritabilitet eller engstelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg