torsdag 18. april 2019

Blødning etter samleie overgangsalder

De fleste tilfeller av blødning etter samleie dreier seg om sporblødninger, og det er det som omtales i denne artikkelen. Hva kan årsaken være? I de aller fleste tilfeller har småblødninger etter samleie en godartet forklaring.


Blant kvinner etter overgangsalderen skal man være mer på vakt. Den uventede blødningen fra skjeden er som regel smertefri.

Etter overgangsalder får man tørrere og skjørere slimhinner fordi kroppen ikke lenger produserer østrogen. Da kan man lettere få rifter i slimhinnen, ifølge gynekologen. Det er ikke vanlig å få blødninger etter overgangsalder , men det kan forekomme. Samleie og prevensjon. Noen kvinner kan blø litt etter et samleie.


Når bør i så fall lege oppsøkes? Uregelmessige blødninger er vanligst i fasen før menopause (den perimenopausale fasen), når eggstokkene begynner å svikte.

Overvektige kvinner har større risiko for blødninger etter menopause på grunn av økt mengde sirkulerende østrogen i blodet. Blødning etter menopause er mindre vanlig, med mindre kvinnen bruker hormonbehandling. Skal ikke brukes hvis man har, eller har hatt, brystkreft, ved uregelmessige blødninger eller blødning etter overgangsalderen, uten etter avtale med lege. Må ikke brukes som glidemiddel ved samleie.


Attends bind eller tilsvarende produkter kan brukes for å suge opp urin. Det samme bør du gjøre dersom du får blødninger etter sex eller mellomblødninger. Her er de vanligste symptomene ved overgangsalder : Hetetokter der du plutselig føler deg varm og blir rød i ansiktet. De kan være milde eller så sterke at de vekker deg om natten. Overgangsalder : Bør jeg ta østrogen?


Mange har god effekt av østrogentilskud men behandlingen er omdiskutert på grunn av faren for alvorlige bivirkninger. Hvis du derimot har fortsatt å blø nå ett døgn etter at du skrev spørsmålet ditt, så kan det jo være en mens som startet akkurat under samleiet. Dersom dette ikke har med mensen å gjøre, så har du hatt det vi kaller en kontaktblødning.


Dvs blødning som utløses av samleie. Hvis du har blødning etter overgangsalderen, er det en økt risiko for at det er snakk om livmorskreft. Blødningen begynner oftest i sykdommens tidlige stadium, mulighetene for helbredelse er derfor gode, hvis du er rask til å oppsøke lege.


Oppdager du blødning fra skjeden etter overgangsalderen, er det grunn til å komme seg til lege.

Påføres i skjeden og virker best etter noen ukers regelmessig bruk. Det kan være tegn på kreft. Livmorhalskreft er ikke så vanlig etter fylte år, men antallet tilfeller av kreft i selve livmoren (livmorhulekreft) har derimot økt de siste årene. Det er nå den femte mest vanlige kreftformen blant kvinner. De fleste kvinner har menstruasjon én gang hver måned fra puberteten til overgangsalderen.


En regelmessig menstruasjonssyklus er en blødning som varer 4-dager etterfulgt av en blødningsfri periode på cirka uker. Og da er det jo ikke svangerskapet som er opphav til blødning. Mange opplever at de blør litt etter samleie , og da er det som regel fra disse slimhinnene.


Noen opplever også slike småblødninger helt uprovosert. Etter en tid kommer også symptomer som tørre slimhinner med sårhet ved samleie samt tilbakevendende urinveisinfeksjoner. Dette merkes av mer enn halvparten av kvinner over år, men de snakker lite om det, forteller hun.


Gjennomsnittsalderen for begynnende overgangsalder er omtrent år, men alderen varierer fra til. Skal ikke brukes hvis du har, eller har hatt, brystkreft, ved uregelmessige blødninger eller blødning etter overgangsalderen, uten etter avtale med lege. Blødning efter overgangsalderen.


Vanlige plager i overgangsalderen er hetetokter, underlivsplager og søvnvansker. Hvad er blødning efter overgangsalderen? Hvis man bløder fra skeden mere end et år efter den sidste menstruationsblødning, kaldes det blødning efter overgangsalderen eller postmenopausal blødning.


Blødningen kan komme i form af lidt blodigt udflåd eller flere episoder med frisk blødning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg