torsdag 11. april 2019

Stor rød ring på låret

Jeg merket det da jeg skulle på toalettet, men jeg hadde akkurat sittet en stund med beina i kryss, så jeg tenkte da at det sikkert bare var et sittemerke. En liten stund etter kjente jeg en svak smerte når jeg berørte. Utslett med en rød ring som er blek i midten. Siden utslettet avblekes når du sitter fristes jeg til å tro at rødheten skyldes en vanlig rødme (squeezes når du setter deg), altså utvidede blodårer i huden, men kan også skyldes en rekke andre forhold (se nedenfor).


Det er en soppinfeksjon i det ytterste laget av huden forårsaket av soppgruppen dermatofytter.

Tinea corporis betyr at det er sopp på kroppen (tinea- sopp, corporis - kropp). Det er en tilstand som vanligvis er karakterisert ved et lett kløende utslett som har form av en rød ring med tilsynelatende normal hud i midten. Venene er blodårene som transporterer blodet fra kroppen tilbake til hjertet.


Dersom blodet har for langsom hastighet rekker blodet å størkne og det kan danne seg en blodpropp eller trombe (trombose). Ved dyp venetrombose dannes blodproppen i venene i leggen (vanligst), låret , bekkenet eller i arm- og skulderområdet. Ut fra bildet å bedømme, er det ingen umulighet at denne ringen kan skyldes en borreliainfeksjon. Det gir nettopp en slik rød ring , med normalfarget hud inni, og hvor ringen vokser i diameter hele tiden.


Det er februar, og en sjelden tid å bli bitt av flått på , men ingen umulighet.

Infeksjonen fører til røde, runde, velavgrensede flekker, ofte med lett flassing og kløe. Tilstanden har fått navnet ”ringorm” fordi utslettet blir gradvis blekere i midten og dermed får en karakteristisk rød ring rundt seg. Soppen finnes både hos mennesker, dyr og i jorda, og kan smitte hvis man kommer i kontakt med den. Det finnes ifølge Guldbakke flere typer basaliomer, og de deles inn i grupper etter utseende og vekstmønster. Vanlig basaliom begynner som en liten, rød utvekst i huden.


Den har ofte en skinnende overflate, og i blant kan man se synlige blodkar i hudforandringen. Pigment basaliom produserer pigmenter. Blemmer i huden er forårsaket av skade av vevet i huden.


Slike skader kan komme av trykk og slag, infeksjoner, skade på grunn av kulde eller varme, kjemisk påvirkning, eller reaksjoner og sykdommer i kroppens immunsystem. Proppen forhindrer blodgjennomstrømmingen til benet eller armen, hvilket fører til hevelse. Blodpropp i leggen er akutt innsettende, med rød , øm og spent legg, ofte med feber. Ved blodpropp i leggen er det en rekke mulige symptomer.


Ensidig hevelse forekommer alltid. De typiske betennelsestegnene som smerte, varme og rødhet er ofte tilstede, men ikke alltid. Disse symptomene er ofte ledsaget av feber.


Sygdommen starter som en lyserø fast knude på huden. Huden omkring er enten normal eller rød.

Senere kan der komme et sår i midten af knuden. Hudkræft på eller ved læberne er ofte pladecellekræft. Kræft på læberne viser sig næsten altid som et sår, der ikke vil hele, og det sidder oftest på underlæben. Det begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av.


Vi hadde derfor mistanke om blodpropp i låret som en mulig forklaring på de akutte smertene, mens vi var på vei til pasienten. Da jeg undersøkte pasienten, så jeg at låret var litt hovent og føltes varmt. Jeg merket stor forskjell, da jeg sammenlignet låret som var smertefullt med det andre låret. Så en liten rød hevelse på innsiden av ene låret til Smulen mens vi var på tur i dag. Ingen flått eller andre ting der.


Smulen er i fin form, men er det noe jeg skal være spesielt oppmerksom på ? Sannsynligvis knott eller tuneflue. Dyp venetrombose (DVT) gir oftest ensidig hevelse og smerter i leggen eller låret , og det oppstår helt av seg selv. Han våknet en søndag morgen og oppdaget en svær ildrød hevelse på venstre side av låret ,. Nei, det er jo ikke slik et flåttbitt skal se ut, det skal jo være en ring og. Det første tegn på fransk rosen er en oval eller run rødlig og let hævet plet, typisk ca.


Den sidder som regel på overarmen, låret eller kroppen og kan nogle gange forveksles med en ringorm. Går man tæt på , kan man se en fin krave af hvidlige skæl i midten af pletten. Isjiassnerven går på baksiden av setet og ned i låret helt ned i føttene. Ofte vil det også gjøre vondt under foten. Næsten halvdelen af alle bløddelssarkomer opstår i arme eller ben, især låret.


Andre almindelige steder at få bløddelssarkomer er brystkassen, maven (bughulen) og bækkenet. Bløddelssarkomer kan også opstå i hoved-hals området, men det forekommer sjældent. Ved lårhøne virker låret stivt ved bevegelse. Blåfarge under huden i det skadde hudområdet. Synkende blodtrykk.


Klemmes tommeltott eller øreflipp blir den hvit. Ved normal sirkulasjon blir den rød igjen etter ca.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg