torsdag 11. april 2019

Oksygen mot hodepine

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. En av de eldste behandlinger for hodepine er oksygen , mest brukt for cluster hodepine , blir mer og mer populære for behandling av migrene. Klasehodepine, cluster- hodepine , er kraftige anfall med hodepine som vanligvis er lokalisert bak eller rundt et øye. Anfallene kommer som regel i puljer (klaser) på ett til åtte anfall pr dag i fire til tolv uker.


Smerten er ensidig, og varigheten av hvert anfall er vanligvis mellom minutter og tre timer uten behandling.

Behandling med oksygen på maske i ca. Professor Knut Hagen ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine er førsteforfatter på studien, som er publisert i Cephalalgia. Dette er den første studien hvor man har sett på sammenhengen mellom hodepine og pasientenes maksimale O2-opptak, sier Hagen til Dagens Medisin. Hos mange pasientene kan tilførsel av ren oksygen dempe. Det var aldri noen selvfølge at lungeavdelingen skulle inn i kampen mot hodepina.


Kjerringråd og gode tips mot hodepine og migrene. Sult, søvn og stress er vanlige årsaker til hodepine og migrene. Her er noen kjerringrå tips og råd som kan hjelpe.

Verapamil er en såkalt kalsiumblokker, som vanligvis anvendes mot hjerte- og kretsløpslidelser. Binyrebarkhormon (prednisolon) kan anvendes som supplerende behandling i en kort periode, inntil behandling med verapamil er effektiv. Litium brukes ved den kroniske formen for Hortons hodepine. Det kan føles som om hodepinen sprer seg mot nakken eller bak ørene. Enkelte opplever smerte i eller omkring øynene.


Migrenehodepine kan være til stede når du våkner om morgenen, og bli verre utover dagen. Mange får økt hodepine ved fysisk aktivitet, og det er vanlig at lys og lyder er ubehagelig. Migrene gir gjerne dunkende og pulserende smerter.


Migrene er ofte, men ikke allti mulig å skille fra annen hodepine. Den er ofte ensidig. Hodepinen kan bli verre ved bevegelse og anstrengelser. Folk med migrene forteller ofte at de blir lyd- og lysskye under anfall. Unngå anfallskuperende eller smertestillende medikamenter mot hodepine mer enn dager i uken.


Unngå preparater som består av flere legemidler, for eksempel fenazon koffein og paralgin forte. Frisk luft og påfyll av oksygen er et kjerriningråd som virker, mener dr Lindberg. Det beste rådet for en hodepine som skyldes for mye vin dagen før, er rett og slett å gå en tur.


Mange oppsøker alternativ behandling for å få lindring for den spenningen som forårsaker hodepine. Akupunktur kan ha god effekt for mange.

Det finnes flere typer som kan være effektive mot hodepine , hvorav blokade av den store oksipitalnerven, såkalt GON-blokk (av eng. greater occipital nerve block), regnes som den mest effektive mot klasehodepine. Kombinasjoner av disse kan også være aktuelle. Hvis du får kraftig hodepine , feber, utslett og stiv nakke samtidig.


Hvis du opplever at tilfeldig hodepine kommer oftere uten noen åpenbar grunn, blir sterkere eller varer lengre. Hvis du ofte opplever synsforstyrrelser, lammelse, slapphet eller problemer med å gå i forbindelse med hodepine. Ved hyppig hodepine bør du registrere dette i en hodepinedagbok eller i en app (Hodepinedagboka) som du kan ta med til lege. I den noteres det ned hver gang du får hodepine og hvor lenge det varer.


Dagboken kan bidra til å fange opp triggere som kan ha utløst hodepinen , slik at du lettere kan forebygge aktivitet som forverrer plagene dine. Det er strengt forbudt for pasienten å ta med bærbart oksygen utstyr til definerte røykearealer på sykehuset. Ved brann må oksygentilførsel stoppes.


Oksygen er det vanligste grunnstoffet i jordskorpen. Det utgjør 4masseprosent, når atmosfæren og hydrosfæren er medregnet. Mesteparten av oksygenet i jordskorpen er bundet som mineraler, mest silikater, men også som oksider, karbonater, sulfater og annet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg