fredag 5. april 2019

Kattebitt utlandet

Hvor stor er risikoen for infeksjon etter et kattebitt ? Det er en relativt stor risiko for infeksjon etter et bitt eller klor fra katt. Dype katte- og hundebitt blir lett betente. Rabies (hundegalskap) er en fryktet sykdom som kan overføres etter hunde- og kattebitt. Rabies finnes ikke i Norge, men forekommer i flere andre land. Dersom du får et bitt eller blir klort i huden av en hund eller katt i utlandet , bør en lege vurdere om du trenger rabiesvaksine.


Dermed blør de lite og bakterier og andre mikroorganismer som katten har i munnen kan lettere bli overført til blodbanen vår og gi infeksjoner. Dessuten har katten furer i potene som samler opp bakterier og andre smittsomme mikroorganismer. Hundebitt er vanligst hos barn, dernest kattebitt. Alle bittskader kan gi alvorlige infeksjoner.


Derfor bør lege kontaktes ved alle typer bittskader. Symptomer på bittskader. Hunde- og kattebitt forekommer hovedsakelig på hender og underarm, men store hunder kan også forårsake alvorlige ansiktsskader på små barn.


Bakterier fra angriperens munnflora overføres til bittsåret. Betydelig infeksjonsfare. Katter kan også påføre infeksjon ved kloring (katteklorsykdom). Kattebitt gir hyppigere infeksjon enn hundebitt.


Infeksjon etter menneskebitt er noe oftere forårsaket av stafylokokker enn ved hunde- og kattebitt. Så mange som 1personer fikk behandling for kattebitt. I tillegg kommer ni bittskader som har skjedd i utlandet med mer eksotiske dyr involvert, opplyser Melhuus. Dyrebitt i utlandet kan føre til rabies Allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer.


Det er ikke stor fare for å bli smittet med rabies dersom man blir bitt av et dyr, men er man i utlandet skal man være forsiktig. Nå er det vanskelig for meg å si noe ekstrakt uten å ha sett såret. Men dersom dette er relativt overfladiske (ikke dype) sår, og du ikke ser noen tegn til infeksjon, kan du se det an. Viktige disponerende faktorer for infeksjon: Lokalisasjon (spesielt bitt på hender og føtter, og bitt nær ledd eller protese), dype bitt, punksjonssår (spesielt kattebitt ), bitt som krever kirurgisk tiltak, kontusjonsskader (bitt med stor kraft), høy alder, diabetes og generelt redusert immunforsvar. Ta bakteriedyrkning ved infeksjon.


Nordmenn bitt av hun rotte og ape på utenlandsferie i sommer. De siste ukene har nordmenn blitt bitt av hun katt, rotte og ape på ferie i utlandet , viser en oversikt fra skadesenteret til Europeiske Reiseforsikring. Dette er én av over dyresaker skadesenteret til Europeiske Reiseforsikring har fått inn de siste ukene.


Det har også vært kattebitt på Kuba, og noen er blitt klort av katt i Hellas. En familie i Vestfold fikk en sjokkartet opplevelse onsdag ettermiddag da familiekatten uten forvarsel fløy i ansiktet på husets ettåring. Fem prosent av alle som har feriert i utlandet har opplevd at de eller noen i reisefølget har fått psykiske problemer på turen. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.


NEL oppdateres fortløpende og kvalitetssikres av nærmere 2fagpersoner fra primærhelsetjenesten, sykehusene og universitetene. Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) er et medisinsk oppslagsverk for leger og annet helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg