mandag 29. april 2019

Blod i urin gravid uke 34

Rask og trygg leveranse. Søkeord: vaginalblødning, skjedeblødning, blødning fra skjeden, blødning Blødning under graviditeten kan ha mange ulike årsaker som kan arte seg på forskjellige måter. I de fleste tilfeller er blødninger tidlig i svangerskapet ufarlige, mens blødninger senere i svangerskapet alltid bør.


Er gravid i 38`ende uke og i går trodde jeg fødselen var i gang, hadde store magesmerter og blødde mye. Men så viser det seg at blodet kom fra urinveiene. Jeg tisset altså blod , ble etterhvert sendt til legevakten, og etter fire timers vente tid sent hjem.


Det var ingen tegn til bakterier i urinen bare blod. Er nå veldig bekymret. Blod på toalettpapiret etter vannlating kan også være fra urinen , og er altså ikke nødvendigvis fra skjeden. I så tilfelle er årsaken ofte urinveisinfeksjon.


Hemorroider er også vanlig hos gravide , og disse kan sprekke og blø kraftig en kort stund. En kraftig soppinfeksjon i underlivet kan gi blødning. Dette er helt ufarlig. Nå har det begynt å gi seg,men etter å ha satt på vaskemaskinen i sted gikk jeg på do og da var det klart rødt blod i truseinnlegget.


I dag var jeg hos legen og hadde med en urinprøve. Ved svangerskapsforgiftning i uke eller senere, anbefaler legene trolig induksjon (igangsetting) av fødselen så snart det vurderes som trygt. Ved alvorlig preeklampsi før dette, vil mor og barn trolig bli overvåket på sykehuset en tid slik at barnet kan få vokse seg større. Gravide kvinner som har bakterier i urinen skal alltid behandles med antibiotika, selv om man ikke har noen plager.


Det er vanlig å anbefale med antibiotika ved kompliserte urinveisinfeksjoner, tilbakevendende urinveisinfeksjoner og urinveisinfeksjoner hos menn. Blod i urinen kalles hematuri, et symptom som kan indikere sykdom i urinveiene. Det kan enten være makroskopisk hematuri, det vil si at man ser det med det blotte øye, eller mikroskopisk hematuri, som man ikke ser med øyet, og det må påvises med stix, eller det kan sees i et mikroskop, sier Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein. Det betyr at hvis man selv observerer dette, bør man ta kontakt med lege.


Den vanligste årsaken til blod i urinen er urinveisinfeksjon (blærekatarr, UVI). Urinveiene består av to nyrer, nyrebekken og urinledere , samt en urinblære og et urinrør Avklaring av blod i urinen (hematuri) er viktig, men hos mange pasienter vil man ikke finne noen forklaring, spesielt ved ikke-synlig hematuri. Mari har pådratt seg en urinveisinfeksjon, og det er ikke ufarlig i svangeskapet. Ofte er det ikke så lett å oppdage heller. Hennes råd er klart: Ikke slurv med urinen ! Lytt til Uke : Urinveisinfeksjon fra uker direkte på mobilen din, surfetavlen eller nettleseren - ingen nedlastinger nødvendig.


Denne infeksjonen hører til de vanligste infeksjonene i svangerskapet og opptil av gravide kan ha bakterier i urinen uten at å ha noen symptomer (asymptomatiske). En blærebetennelse gir økt risko for nyrebekkenbetennelse. Derfor undersøkes urinen på alle gravide ved hver kontroll. En urinveisinfeksjon hos gravide kan føre til premature rier, særlig rundt uke og senere.


Når man er gravid så har man skjøre slimhinner. Jeg feks blør nesten alltid litt når jeg snyter nesa nå. Og jeg har alltid spor av blod i urinen når jeg er gravid , hvis jeg ikke går lengre enn en uke uten sex ofte når jeg går på do etter sex er det spor av blod på papiret. Ved negativt dyrkningssvar gjentas prøven hver uke inntil fødsel.


Prøver anbefales tatt av alle kvinner med rier før uke 34. Prøve tas fra ytre tredjedel av vagina og fra rektum. Barnelege og spesialist i barnemedisin hos Helsedirektoratet, Jens Grøgaar forklarer at blod i urin kan komme fra skader på nedre del av urinrøret, inkludert urinrørsåpning, eller området rundt.


Gutter har oftere blod i urinen på grunn av dette enn jenter, og det skjer som oftest i småbarnsalder hos barn som har en urinveisinfeksjon. Alle gravide vil også få tilbud om tester for hepatitt B, hiv og syfilis. Dersom den gravide er risikoutsatt for hepatitt B-smitte under graviditeten (f.eks. gjennom å ta stoff med sprøyter) anbefales flere tester under svangerskapet (helsedir.no).


Ved positiv prøve vil den gravide bli henvist til spesialist for videre behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg