mandag 1. april 2019

Seig avføring

Du skal føle at du får tømt deg skikkelig og at avføringstrangen forsvinner etter at du har vært. Det er gallen som farger avføringen brun. Ved gallesten hindres passasjen av galle. Jo mer gallestenen stenger desto blekere blir avføringen.


Normal avføring kan innholde noe slim, en geléaktig, seig væske som lages i slimceller som sitter i hele tarmsystemet fra munnen til og med tykktarmen. Jo mørkere farge på avføringen, jo lengre oppe fra tarmkanalen kommer det. Blødende magesår kan for eksempel gi karakteristisk avføring – såkalt melena – som er seig og beksvart, som tjære. Grunnen til dette er at blodet vil påvirkes av både av syre og enzymer i magesekken, og bakterieflora i tykktarmen, forklarer Valeur. Hard og sjelden avføring.


Forstoppelse kan ha mange årsaker. Hva er egentlig treg avføring og forstoppelse? Treg avføring kan bety flere ting: at det går lang tid mellom hver gang man man har avføring , at avføringen er hard og derfor vanskelig å få ut, og at man har vanskeligheter med selve tømningen. Dette kan gi smerter, treg avføring , og blyanttynn avføring når forsnevringen sitter i nedre deler av tykktarmen.


Seig avføring

Hvis det skjer endringer i dette mønsteret kan det være et tegn på at noe er galt. Slik får du perfekt avføring. Helt vanlig mat kan gi forstoppelse. TRØBBEL: Problemer på toalettet kan skyldes mange ting.


Mest vanlig er feil kosthold. Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. De første dagene er den seig , svart og uten lukt. Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang. Blødninger fra øvre del av fordøyelseskanalen kan skyldes spiserørsbetennelse med blødning eller blødende magesår.


I sjeldne tilfeller skyldes det en utvidelse av blodårer i spiserøret som kan føre til sprekkdannelse og kraftig blødning. Blødning fra øvre del av mage-tarmkanalen gir mørk, tjæreaktig, seig avføring. Symptomer som ofte assosieres med irritabel tarmsykdom er magesmerter, luftsmerter, diare, forstoppelse og seig avføring. Plagene kommer ofte etter måltider eller i forbindelse med stress. Hos morsmelkernærte barn er gjerne avføringen de første 1-uker hyppig, grønnlig, løs og noe slimet.


Enkelte spedbarn har i lengre tid slik avføring , men de fleste får etter kort tid den typiske brystbarns-avføringen som er gul og salveaktig og lukter behagelig surt. Avføring hos barn som får morsmelk. Hvis man lider av diaré, kan avføringen imidlertid forlate tarmsystemet så raskt at den ikke rekker å bli farget helt brun, og derfor kan man under sykdom oppleve både gul og grønn avføring. Blodet omdannes av fordøyelsesprosessen i tarmen, og hemoglobinet omdannes til jernsulfidforbindelser som gir den svarte fargen. Melena skyldes blødning i mage-tarm-kanalen.


Spesielt ikke hvis det nesten er rennende det som kommer ut, for dette er avføring som ville renne på sidene og komme seg ut selv om det var en hard søyle med avføring langs oppetter tarmen. Sommerbutikken AS selger til privatpersoner, næringslivet og institusjoner over hele landet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg