fredag 12. april 2019

Forstoppelse gravid smerter

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Forstoppelse hos gravide kaller obstipasjon i det medisinske fagspråket.


Treg mage og hard avføring er andre vanlige betegnelser.

Heldigvis finnes det også råd for å stoppe eventuelle smerter og kløe. Grethe Teigen er jordmor hos jordmorkontoret Mamastork i Stavanger, og har over års erfaring i yrket. Hun sier at det finnes ingen tall på hvor mange som er plaget forstoppelse , og hemoroider som et resultat av det, er veldig vanlig hos gravide. Nogle er så generede, at de føler sig utilpasse og har lidt ondt i maven hele tiden.


Der kan være flere årsager til at man får forstoppelse , når man er gravid. Noen gravide bruker jern uten at det er nødvendig, snakk med legen din om dette. Mosjon, drikke og fiberrik kost er viktig, som hos ikke- gravide.


Mange avføringsmidler kan stimulere livmoren, og må ikke brukes.

Les mer om forstoppelse hos gravide , trygge og ikke-trygge medisiner her. Selv om både smerter og plager som gravid er relativt normalt, er det enkelte typer smerter du bør være ekstra på vakt for, og enkelte smerter gir grunn til å kontakte lege. Magesmerter og blødninger – En god regel er at smerter som varer eller ikke slipper taket, gjerne i kombinasjon med blødning, må tas på alvor, sier Wendelborg. Lavt fiberinntak, lavt væskeinntak, bruk av jern og mangel på mosjon øker sjansen for å få forstoppelse.


For å redusere sjansen bør du altså mosjonere mer, drikke mye vann, og spise mer fiberrik mat som grove kornprodukter, grønnsaker og frukt. Dersom dette ikke hjelper, kan du snakke med legen din, og eventuelt få hjelp til å finne. Begreper som treg mage, obstipasjon eller forstoppelse brukes for å beskrive at avføringen går uvanlig sent gjennom tarmsystemet og er vanskeligere å få ut. Dette er et vanlig problem blant gravide. Den gravide føler seg gjerne ”oppblåst” i magen og kan ha magesmerter.


Avføringen kommer sjeldnere enn ellers og er hard og knollete. Ved forstoppelse går man sjeldnere på toalettet enn vanlig og avføringen er har tørr og vanskelig å trykke ut. Du kan også føle deg oppblåst og få smerter i mageregionen.


Hvis du måler morgentemperaturen for å fastslå når du har eggløsning, og oppdager at temperaturen holder seg forhøyet mer enn to uker, så kan det være et tegn på at du er gravid. Vanlige årsaker til forstoppelse er arvelige forhol for lite fiber i kostholdet, at du drikker for lite væske eller at du mosjonerer for lite. Mange gravide opplever at de får forstoppelse i større eller mindre grad.


I graviditeten må en tenke mer på matvanene sine enn ellers.

Hele fordøyelsen påvirkes nemlig av hormonenes innflytelse på tarmene. Det er en rekke ting du kan gjøre for å forebygge forstoppelse , blant annet å være fysisk aktiv, drikke rikelig med vann og spise fiberrik mat. Dersom forebyggende tiltak ikke er nok, finnes det legemidler mot forstoppelse gravide kan bruke. Med smerter i magen under svangerskapet, kan komplikasjoner ofte oppstå. For eksempel kan brennende smerter med gastritt ledsages av et sår eller solitt.


Dette kan tyde på at en kvinne kan ha andre ko-morbiditeter. De gravide kvinnene som lider av kronisk gastritt, opplever ofte tyngde i magen og en følelse av sprengning. De fleste tilfeller er ufarlig, men stikkende smerter , noe som føles som knivstikk i underlivet, kan selvfølgelig være skremmende og ubehagelig. Plagene kan inntre tidlig i graviditeten og skyldes hormonell påvirkning. Teoretisk skulle en forstoppelse ha ført til mindre gass.


Endringer i kosthold på grunn av kvalme, redusert fysisk aktivitet og eventuelt jerntilskudd kan også medvirke. Behandling av forstoppelse kan bidra til å redusere slike plager. Smerter i ledd Noen kjenner tegn på bekkenløsning.


Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg