tirsdag 13. oktober 2015

Amming kumelk

Nutricia støtter WHOs anbefaling om at morsmelk er den beste føden for spedbarnet. Neocate og Pepticate er næringsmidler til spesielle medisinske formål. De skal brukes under medisinsk tilsyn etter nøye vurdering av øvrig ernæringsbehandling, inkludert amming. Dersom amming ikke er mulig, er morsmelkerstatning den beste næringen, og barnet bør ikke få noe annet før det er fire måneder.


Kumelk som ikke er bearbeidet til morsmelkerstatning, har et lavt innhold av jern, og det er derfor økt risiko for at barnet utvikler jernmangelanemi dersom kumelk introduseres for tidlig. Melkeproteinallergi er den vanligste matallergien hos babyer og småbarn: 2– av alle barn rammes av melkeallergi.

Nesten alle får symptomer i løpet av det første leveåret. Allergien gir seg ofte til kjenne når barnet begynner å få grøt eller morsmelkerstatning som inneholder kumelk. Prognosen for melkeproteinallergi er god.


Men amming gir ikke noen garanti for at barnet ikke skal få disse sykdommene, men det reduserer risikoen for å få dem. Barn fødes med et svakt utviklet immunsystem, og det tar flere år å bygge det fullstendig opp. Morsmelken beskytter spedbarnet mens det gradvis bygger opp sitt eget immunsystem. Det kan være vanskelig å vite hvor mye meieriprodukter man egentlig spiser i løpet av en dag eller uke.


Sjekk inntaket ditt med. Fra barnet ditt er måneder kan det begynne å smake på små mengder vanlig mat – omtrent et kryddermål daglig til å begynne med.

De samme anbefalingene gjelder barn som har melkeallergi. Selv om mengden mat er liten, er det viktig å kontrollere at porsjonene ikke inneholder kumelk eller melk fra andre dyr. Tannhelse og amming. Forskning viser at nattamming på rene tenner er ok, men antall nattammninger bør begrenses etter at barnet blir ett år. Morsmelk inneholder bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer.


Morsmelkerstatning som er basert på kumelk , kan også gi allergi mot enkelte proteiner i melken (melkeallergi), og de blir da gjerne ømfindtlige eller allergiske mot soya-baserte (antiallergiske) erstatninger også. Såkalt hydrolisert morsmelkerstatning finnes også, og denne synes ikke å gi økt utvikling av allergi. Mange opplever et forventningspress knyttet til amming , ikke minst en forventning til egen prestasjon som ammende mor.


Det er derfor ikke uvanlig å få en følelse av skuffelse og frustrasjon når ammingen ikke fungerer. For at barnet ditt skal ha det best mulig, må du også ha det bra. Peter Hartmann, en internasjonalt anerkjent spesialist innen amming og melkeproduksjon, basert ved University of Western Australia.


AMMING AV SPEDBARN MED MELKEPROTEINALLERGI. En melkeproteinallergi diagnose kan vekke bekymring og ta bort litt av gleden ved å amme. Amming er den beste løsningen for deg og spedbarnet ditt. Les mer hos Apotek 1. Melkeerstatningene likner på morsmelkerstatningene, men skiller seg fra dem ved å ha andre proteinkilder.


Søk råd hos ernæringsfysiolog eller annet helsepersonell for å få hjelp til slik utredning og til å sette sammen et fullverdig kosthold. Kumelk er vår viktigste kilde til kalsium, og uten kumelk i kosten vil det være nødvendig med kalsiumtilskudd.

Les mer om amming og kosthold på Helsedirektoratets nettside. Kan det jeg spiser eller drikker gi magevondt hos barnet? Mange får høre at de ikke må spise for eksempel kål, løk, jordbær, reker eller drikke brus mens de ammer.


Men forskning har ikke vist noen sammenheng mellom disse matvarene og luft i magen hos barnet. Jod er nødvendig for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og hos små barn, og for energiomsetningen gjennom hele livet. Derfor er det viktig å sikre jodinntaket hos kvinner, og spesielt før og under graviditet og amming. Kumelk , yoghurt og brunost inneholder bra med jo mens det er lite i gulost.


Råmelk (colostrum) Råmelken kommer vanligvis ikke i store mengder, men den inneholder alt barnet trenger de første dagene. Råmelken er konsentrert næring for den nyfødte, fungerer som avføringsmiddel - og bidrar med antistoffer og gode bakterier til tarmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg