tirsdag 6. oktober 2015

Røde hunder voksen

Det medisinske navnet på røde hunder er rubella etter det latinske opphavsordet ruber som betyr rød. Sykdommen er vanligvis mil men hos gravide kan den føre til abort og alvorlig fosterskade (medfødt rubellasyndrom). Røde hunder (rubella) skyldes rubellavirus.


Inkubasjonstiden er – dager. Røde Hunder er sjeldent i Norge etter vaksine ble innført. I det norske vaksinasjonsprogrammet gis det en effektiv vaksine mot røde hunder ved måneders alder og i 6.

Den syke må få beskjed om å unngå nærkontakt med gravide, og gravide i nærmiljøet bør testes serologisk. Formålet med å vaksinasjon mot røde hunder er å forebygge at gravide kvinner blir smittet og dermed risikerer å føde barn med medfødt rubellasyndrom. Siden da har formålet vært å stoppe sirkulasjonen av rubellaviruset i Norge. Kvinner som vaksineres mot røde hunder bør ikke bli gravide de neste måneder. Er det tvil om en person har hatt røde hunder , kan en test på antistoffer i blodet avgjøre om det tidligere har vært infeksjon med røde hunder.


Hos hunder med underliggende hudproblem som allergi eller atopi er det svært vanlig at pelsen under potene er kraftig misfarget. Når det gjelder hunder med røde striper under øynene vil det i en del tilfeller hjelpe å bytte fôr over til en allergidiett. Ikke sjelden fører røde hunder til forbigående leddplager, det vil si hevelse og stivhet i fingre og føtter.


Dette er en uskyldig komplikasjon som også går tilbake uten behandling, men leddplagene kan henge i noen dager lenger enn selve sykdommen.

Utslett i form av lyserøde prikker kommer 1-dager etter at sykdomstegnene startet. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, overkroppen, armene og beina i løpet av et par dager. Meslinger : Utslettet på kroppen er først småflekket og blekt rødt , senere blir det mer utflytende og brer seg ut over større områder med litt mørkere farge.


Du smitter fra uker før utslettet kommer, til dager etter at utslettet er brutt ut. Det går 2-uker fra du er blitt smittet til utslettet kommer. Hvis du har hatt røde hunder én gang, kan du ikke få det igjen. Er røde hunde farligt? Hvor hyppigt er røde hunde ? Antallet af personer med røde hunde er faldet drastisk, efter at vaccinationsprogrammet mod sygdommen blev startet.


Røde prikker i huden er helt vanlige og heter Cherry Angiomer. Mange oppsøker hudlege fordi de blir bekymret, men de er ufarlige. Hunder av denne rasen lever i snitt lengre enn noen av de andre rasestørrelsene og kan blir opptil år gamle.


De trenger derfor ernæring tilpasset sin størrelse. Hunder av store raser trenger tilpasset ernæring for å støtte sunne ledd. Mange hunder får forskjellige hudsykdommer. Hvis hunden din klør og krafser seg mye, kan det være tegn på en av disse hudsykdommene. Symptomer på en hudsykdom hos hund kan være en rød og irritert hu flassende hud eller noe utseendemessig som ikke ser normalt ut.


Det er mange grunner til at hunder kan få hudproblemer.

Som med andre barnesykdommer, kan også voksne smittes og bli syke. Det er større risiko for å få meslinger ved reising.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg