torsdag 29. oktober 2015

Nesespray gravid relis

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Spørsmål: En gravid kvinne med bihulebetennelse har kjøpt Zymelin (xylometazolin) nesespray reseptfritt på apoteket. Gravide og ammende bør så langt mulig unngå eksponering overfor kjente allergener. Bruk hos gravide og ammende bør etter vår vurdering bare skje etter nøye vurdering i hvert enkelt tilfelle.


Det foreligger begrenset dokumentasjon på sikkerhet ved bruk av slike injeksjoner mot allergi hos gravide og ammende. RELIS har nylig publisert en artikkel om dette (2) der det fremkommer at rådene i Felleskatalogen ofte er for restriktive. I stedet bør det benyttes produsentnøytrale kilder da disse gir råd basert på medisinske vurderinger om risiko ved bruk under graviditet og amming.


Mange tyr nok fort til nesespray når nesen blir tett, men er det trygt når man er gravid ? Man skal være tilbakeholden med bruk av medikamenter ved graviditet som hovedregel. Otrivin brukes kortvarig ved akutt forkjølelse, sier Broch Østborg. Det er altså ingen god idé å bruke ved vedvarende tett nese.


Legemiddelhåndboka fraråder ellers at gravide å bruke Rinexin (fenylpropanolamin) på grunn av mistanke om økt misdannelsesfrekvens, men dette er uansett reseptbelagt medisin. SVAR: Oppslagsverk om bruk av legemidler til gravide oppsummerer at det foreligger lite til ingen informasjon om bruk av xylometazolin under svangerskapet, men vurderer at nesespray i anbefalt dosering kan brukes av gravide (1-3). RELIS har tidligere også vurdert at gravide i utgangspunktet kan bruke nesespray som inneholder. Spørsmål: Gravid bruker Rhinocort (budesonid) nesespray nærmest fast og kan ikke klare seg uten.


Lege har bedt henne slutte pga. Helsesøster spør om det er riktig. RELIS har i år igjen gjort en bre oppdatert gjennomgang av spesiallitteratur og databaser om aktuelle legemidler til bruk hos gravide og ammende med pollenallergi, og konkluderer som tidligere. Dersom du er gravid eller ammer finnes det flere legemidler du trygt kan forsøke dersom skylling med saltvann og råd for å unngå pollen ikke har god nok effekt. Forsøk gjerne lokalbehandling i form av øyedråper eller nesespray først, da dette ikke går over til barnet.


Gravide kan i utgangspunktet bruke alle nesesprayer som finnes på det norske markedet, men det anbefales å kun bruke produkter som inneholder ett virkestoff, ikke en kombinasjon av flere. Nesespray for gravide. Jeg sjekket opp i bruksanvisningen og der stod det at man skulle være forsiktig med bruk av Otrivin under graviditeten.


Problemet mitt er at jeg er totalt avhengig av denne hersens sprayen. Nasonex nesespray inneholder kortison som virker lokalt i nesen ved å dempe betennelse i nesen i form av opphovning og irritasjon. Forsiktighetsregler Forsiktighet ved overfølsomhet for adrenerge substanser, vist ved tegn på søvnløshet, svimmelhet, tremor, hjertearytmier og forhøyet blodtrykk.


Bør ikke brukes sammenhengende i dager hos barn eller dager hos voksne, for å unngå medikamentell rhinitt (rebound-effekt). Påvirkes barnet av mine medisiner? Strategier for å slutte med nesespray Ved medikamentell rhinitt skal nesespray seponeres.


Dette gir en midlertidig forverring av symptomene, og det kan være nødvendig å bruke intranasal steroidbehandling, eksempelvis flutikason, for symptomlindring (4- 7). Etter hvert vil neseslimhinnen normaliseres, men dette kan ta lang tid ( 5). Men når du er gravid , kan man lett bli tett i nesen pga. Og på nesesprayen står det at en ikke skal brukes lengre en dager sammenhengende. Jeg har snakket med min fastlege, får lov til å ta livostin både i form av nesespray og øyedråper i svangerskapet.


Den har rask effekt som varer opptil timer. Basert på informasjon fra RELIS 1. Otrivin nesespray er et reseptfritt legemiddel som brukes ved tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse. Allergi er en tilstand som skyldes overømfintlighet (hypersensitivitet) overfor stoffer som vi spiser, puster inn, får på øynene, får injisert gjennom sprøyte eller som kommer i kontakt med huden. Hypersensitiviteten fører til en unormal reaksjon fra immunsystemet, som er kroppens forsvarssystem.


Dersom du har problemer med utdrivningsrefleksen kan du få resept på en nesespray med syntetisk oxytocin. Alle årsaker til hemmet utdrivningsrefleks må først utelukkes. For at utdrivningsrefleksen fungere, må kroppen produsere hormonet oxytocin. Slik blir du kvitt nesespray -avhengigheten. Flere hundre tusen mennesker i Norge kan være avhengig av nesespray , anslår forsker.


Hvis du klarer å slutte, bør du aldri bruke slik nesespray igjen, advarer en annen. Ved behov for tabletter anbefales loratadin eller cetirizin som man har lengst erfaring med. Du finner mer informasjon om dette på Relis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg