tirsdag 27. oktober 2015

Petekkier på leggene

Funn av petekkier er et sikkert tegn på mangel av blodplater, eventuelt blodplater med defekt funksjon, eller økt kapillarskjørhet, som for eksempel som følge av alvorlig vitamin C-mangel eller allergi. Har siden jul fått mer og mer petekkier på leggene , nå er leggene helt fulle og det har begynnt å spre seg til lårene. Det er små røde prikker som ikke forsvinner når man trykker på dem. Var hos legen forrige uke og han mente jeg hadde en sykdom som heter ITP, og tok en del blodprøver. Sår på legg og fot Venøse leggsår.


Leukemi kan gi petekkier , små punktblødninger i huden, gjerne på leggene.

Det stemmer, men petekkier kan man få av flere andre sykdommer og tilstander. Og hvis du kun ser på petekkier som funn, er det MYE mer sannsynlig at årsaken er en annen relativt harmløs tilstand. Om du får utslett på grunn av en allergisk reaksjon overfor en medisin, oppstår de ofte på flere steder. I tillegg kan du få feber og føle deg sløv og trøtt. Iblant får du leddsmerter, selv om dette er mindre vanlig.


Trykker du på en petekkier , mister den vanligvis litt farge og blir lysere der du nettopp har trykket. De forsvinner ikke dersom man trykker et glass mot dem fordi det er en liten blødning, i motsetning til erytema. Den vanligste årsaken til petekkier er kraftige eller overdrevne anfall av brekninger, oppkast, hoste eller gråt.


Alle artikler i NEL og på NHI.

Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling. Blåmerker er misfarging som skyldes blødning i huden, oftest på grunn av skade. Noen får lett blåmerker. Dette kan skyldes at karene i huden, eller bindevevet rundt karene, er blitt skjøre på grunn av høy alder eller som en følge av bruk av visse medisiner, særlig kortisonkremer eller kortisontabletter.


Hva er det egentlig som skjer når blodårer og små blodutredelser kommer til syne under huden! For mitt vedkommende gjelder dette spesielt leggene. Føler meg littgjennomsiktig. Dette har oppstått de siste par årene og jeg er redd for at det blir stadig verre. Kan noe gjøres evtn.


Vi har ved søk i PubMed funnet noen kasuistikker som beskriver petekkier hos pasienter med mistenkt metforminindusert kutan vaskulitt, i enkelte tilfeller bare med hudaffeksjon (1 14). For eksempel beskriver en kasuistikk en år gammel kvinne som fem dager etter oppstart med metformin utviklet flere områder med petekkier på leggene. Vesikler og sår på ganen, uvula eller bakre svelgvegg forekommer særlig ved coxsackievirus gruppe A-infeksjon. Petekkier på ganebuen kan forekomme. Klinisk sannsynlig virusinfeksjon.


Ved to eller flere av følgende kriterier: Rennende nese, hoste, heshet eller konjunktivitt. Normal eller lett forhøyet temperatur. Det er periodevis, noen ganger kjenner jeg ikke så mye til det - men når et setter igang å klø, klør det sånn at jeg kunne klødd meg til blods om jeg ikke hadde t. Listen over mulige årsaker er lang, fra hudinfeksjoner til eksem og dårlig blodsirkulasjon.


Smerter og ømhet på fremsiden av leggen kan i sjeldne tilfeller også ha andre årsaker som kronisk kompartmentsyndrom eller stressfrakturer (tretthetsbrudd) i skinnebenet som kan gi nær identiske symptomer.

Gikling injiserte også et mindre område på forsiden av leggen min mens hun først var igang, og den er blitt så usynelig at jeg ikke husker hvor den var en gang. Sopp ellers på kroppen blir gjerne kalt for ringorm”. Vær også oppmerksom på at enkelte alvorlige infeksjoner, som blodforgiftning eller meningokokksykdom, kan gi hudblødninger som likner på utslett. Eksempler på hudsykdommer som gir utslett eller andre hudforandringer er: EkseHuden blir rød og væskende eller tørr og skjellete.


Da øker trykket i venene slik at de utvides. Det er lettere å få åreknuter hvis du er gravid eller overvektig. Kompresjonsstrømper bør også brukes etter at såret er grodd for å hindre at nye sår oppstår. Ellers er det avgjørende at du følger med på føttene og leggene dine hver dag, slik at du fanger opp eventuelle fargeforandringer og sår.


Vær i aktivitet, og sørg for å spise sunt og variert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg