onsdag 28. oktober 2015

Små fortetninger på lungene

Den vanligste årsaken er at atelektaser oppstår på grunn av økt slimdannelse i bronkiene. Dette forekommer først og fremst etter operasjoner og narkose, ved lungebetennelser og bronkitter. Når luftrøret blir tett, vil denne delen av lungen klappe sammen. Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.


Små fortetninger på lungene

Når du puster, passerer luften gjennom nesen, ned luftrøret og inn i bronkiene. Bronkiene forgrener seg til enda mindre kanaler som kalles bronkioler, og de ender opp i bittesmå, tynne, skjøre, drueklase-liknende sekker som kalles alveoler. Når hun var blitt endel bedre måtte hun ta nye røntgenbilder for å se om lungebetennelsen var borte.


Det viste seg at de fant noe udefinerbart på bildene, og dermed måtte hun ta nye bilder igjen. I dag fikk hun som sagt brev angående resultatene på bildene, og det viser seg at det er små runde fortetninger i lungene. Røntgenbildet viser flere små fortetninger i begge lunger , mest uttalt i pasientens høyre lunge. Gjengitt med tillatelse Hypersensitivitetspneumonitt er en lungesykdom som skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på innånding (inhalasjon) av organisk materiale, det vil si stoffer fra planter eller dyr. Lungekreft blir ofte diagnostisert sent i sykdomsforløpet fordi den gir opphav til få og vage symptomer.


Tidlig utredning skjer ofte på bakgrunn av et tilfeldig funn på lungerøntgen tatt i annen sammenheng. Hvis den sitter langt ute i lungen , kan den vokse lenge før den gir noen symptomer, og oppdages derfor ofte seint i forløpet. Hvordan stiller legen diagnosen? Legen får mistanke om lungekreft ut fra sykehistorien, dvs det som pasienten forteller legen om symptomer.


På bakgrunn av dette, vil legen rekvirere røntgenundersøkelse av lungene. En kreftsvulst vil på bildet avtegne seg som en fortetning (flekk, skygge), noe som medfører videre utredning. Slike lungefortetninger kan imidlertid være vanskelig å skille fra fortetninger som skyldes ikke-ondartede tilstander som lungebetennelser, tuberkulose eller andre typer betennelsessykdommer i lungene. Jeg hadde en ct Thorax i juni i fjor i forbindelse med en godartet eggstokk som ble fjernet. Radiologi skrev da at jeg skulle ha ny røntgen etter mnd da det var en fortetning i venstre lunges underlapp med størrelse på ca mm.


Nå etter mnd hadde jeg ny ct som viser det samme men uendret. CRP hadde da sunket til 20. Etter uker siden sykdomsdebut gikk jeg igjen til lege, pga fortsatt mye hoste.


Tok røntgen thorax som viste noen fortetninger på høyre lunge. Ble anbefalt ny kontroll etter uker, og den tok jeg denne uken. Siste røntgenkontroll viste fortsatt fortetninger , men det så ut som de hadde minket noe.


Februar- Fortykket Pleura (ikke plakk). Enkelte emfysem bullaer mest apikalt. Små Fortetninger baktil i høyre lungelapp , dette oppfattes som små atelaktaser pga dårlig utlufting.


Lymfeknuter h side trachea 10. Ingen tumormistanke. Moderat lymadenopati hals. Klare lunger , ingen oppfylning hilus. Kerley-B, fibrose med retikulære fortetninger , sarcoidose og miliær tbc med mikro nodulære fortetninger , atypisk pneumoni med elementer av retikulære ev.


Små fortetninger på lungene

En fortetning på røntgenbildet av lungene kan gi mistanke om lungekreft, men kan også ha andre årsaker. Med et såkalt bronkoskop kan legen titte ned i luftrørene for å se om det sitter noe der og for ta en prøve. Man kan også ta en vevsprøve ved å stikke en nål i lungen fra utsiden. Av og til inneholder oppspytt også kreftceller. Det foreligger også bronchiectasier og paraseptalt emphysem i begge lunger.


Ganske store emfysembullae basalt i høyre underlapp med lett progress. Ellers ingen stor endring, kanskje en anelse mer subpleurale reticulering. Forøvrig intet nytilkommet. Flekker på lungene eller lunge knuter er enten godartet eller kreft.


Små fortetninger på lungene

Hvis en nodule er godartet, gjør man ikke trenger å gjøre noe med det. Det kan ha dannet på grunn av en infeksjon i lungene , som har oppklart. Akkurat som en skorpe skjemaer på en hud sår, en lunge nodule eller spot skjemaer på en lunge såret.


Med tanke på yrkesskadeerstatning, bør det stadfestes om vedkommende har vært eksponert for potensielle kreftfremkallende stoffer (karsinogener) i arbeidssituasjonen. I tillegg til røykevaner vil legen kontrollere hjerte, lunger , buken, lymfeknuter på halsen, ovenfor kragebenet, i armhule og i lyske. Dersom en lege oppdager en flekk på lungene dine, kan din første reaksjon være panikk og bekymring. Selv om du kanskje umiddelbart knytte dette stedet med lungekreft, det er faktisk mange forskjellige grunner til at det kunne ha skjedd.


Sykdommen klassifiseres i stadier. Inndelingen gjøres ut fra størrelsen på svulsten, og om den har spredd seg til lymfeknuter eller andre organer. Småcellet lungekreft er den mest aggressive lungekrefttypen. Den har små celler som deler seg raskt. Svulsten ligger ofte sentralt i lungen.


Også andre typer hudsymptomer forekommer: Små røde flekker eller knuter, ofte i ansiktet eller på gamle arr er vanlig. Kronisk Sarkoidose kjennetegnes ved et tydelig rød-blått,psoriasis-lignende eksem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg