tirsdag 20. oktober 2015

Barnesykdom utslett uten feber

Det starter gjerne med feber over 1-3-dager, og etterfølges av et utslett når temperaturen faller. Noen har kortvarig feber , og utslettet kan være så svakt at det knapt er synlig. Det er sannsynlig at mange barn gjennomgår sykdommen uten merkbare symptomer.


Symptomer ved femte barnesykdom. Sykdommen er vanligvis mild med evt.

Den gir et typisk utslett uten samtidig feber eller påvirkning av allmenntilstanden. Det hele begynner ca uke etter smitte og varer i 2-dager. Tre døgn med høy feber og relativt upåvirket allmenntilstand.


Deretter normalisering av temperatur og utvikling av et blekrødt, makulopapuløst utslett på overkropp, sjeldnere på ekstremitetene. Går tilbake i løpet av 1–døgn. Barnet kan være preget av feber i starten, men har god allmenntilstand når utslettet kommer.


Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rø deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Fjerde barnesykdoBarnet har feber i 3-dager.

Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Uttalt rubor i kinnene, eventuelt feber og øvre luftveissymptomer i forkant. Etter et par døgn lyst røde og sammenflytende makler på ekstremiteter og overkropp.


Leddsmerter og kløe er vanlig hos voksne. Den fjerde barnesykdom (exanthem subitum) Den fjerde barnesykdom , også kalt roseola, eller tredagersfeber, begynner med høy feber i tre til fem dager. Deretter vil barnet få et rosa-aktig utslett på overkroppen og i nakken, som kan spre seg til armer, bein og ansikt. Vanligst er det i alderen måneder til år. Utslettet klør som regel ikke.


Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Vannkopper arter seg vanligvis som en uskyldig barnesykdom med utslett , men kan være alvorlig for barn med nedsatt immunforsvar eller ved reaktiveringen av sykdommen (kalles da helvetesild) hos eldre med dårlig immunforsvar. Lett nedsatt allmenntilstand med feber og redusert matlyst. Ifølge helsesøsteren er utslett ledsaget av feber hos barn i barnehagealder en nokså hyppig årsak til at foreldre tar kontakt med helsepersonell. Det er derimot sjelden at et utslett som kommer sammen med feber hos barnet er farlig.


En vanlig årsak til feber hos barn er virusinfeksjoner. Noen virusinfeksjoner kan gi utslett. I dag mars har der forværret seg, er blitt rødt og rugglete med småe nupper.

Har vært hos helsesøster og lege, ingen vet hva det kan være. Selv har jeg lest og sett litt på bilder på nettet og syns det likner den fjerde barnesykdom. Men da uten all den feberen.


Spørsmålet mitt er da: går det ant og ha den fjerde barnesykdom uten feber ? Barnesykdom med utslett og feber som forårsakes av rubellaviruset. Det tar mellom to og tre uker fra man smittes, til sykdommen bryter ut. Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår. Feberen i seg selv er ikke farlig, men kan oppleves ubehagelig.


Noen barn orker ikke å ta til seg væske eller mat når feberen er høy. Høy feber , pustebesvær, oppkast eller nedsatt allmenntilstand kan forekomme av utslett , og er et tegn på at legen bør kontaktes så fort som mulig. Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager.


Starter ofte med feber i flere dager før utslett oppstår. Noen barn utvikler et mildt utslett og viser lite tegn på sykdom, mens andre kan ha et tydeligere sykdomsbilde. Barns normale temperatur kan variere. Mer enn 38° C målt i endetarmen anses å være forhøyet temperatur.


Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg