onsdag 14. september 2016

Meslinger og røde hunder

Finn laveste nettpris her. Vaksinen mot meslinger , kusma og røde hunder er kjent under navnet MMR-vaksine. Forkortelsen kommer fra sykdommenes engelske navn: Measles ( meslinger ), Mumps (kusma) og Rubella ( røde hunder ). Vaksinen er en kombinasjonsvaksine som inneholder levende, svekkede mesling-, kusma- og røde hunder -virus. Hva er røde hunder ?

Akkurat som meslinger , er røde hunder en virussykdom. Med tre til fire års mellomrom oppstår større eller mindre epidemier, men alt i alt er ikke sykdommen så smittsom som for eksempel meslinger og vannkopper. De fleste får meslingene i løpet av de første leveårene, men det er mange som først får røde hunder som. En del får røde hunder i en så mild form at diagnosen ikke stilles.


I dag får - heldigvis - nesten ingen røde hunder og meslinger , fordi de fleste barn blir vaksinert. Det farlige ved røde hunder er hvis en gravid kvinne som ikke har hatt sykdommen, blir smittet. De er mye mindre vanlige nå fordi de fleste barn er vaksinerte.

Voksne kan også få sykdommene, hvis de verken ble smittet eller vaksinerte som barn. Meslinger forårsaker et karakteristisk rødt. I verste fall kan de de kan koste barnet livet. Dråpesmitte - Alle disse barnesykdommene er virussykdommer som smitter lett. Personer i alderen – år har så lav beskyttelse mot røde hunder (ca. er ikke beskyttet), at det i årene fremover fortsatt vil være en risiko for at gravide i denne aldersgruppen får sykdommen.


MMR-vaksinen i barndommen, og de er ikke siden blitt vaksinert mot røde hunder. Sykdommen gir utslett med feber, og kan gi et alvorlig forløp. Ikke sjelden fører røde hunder til forbigående leddplager, det vil si hevelse og stivhet i fingre og føtter. Dette er en uskyldig komplikasjon som også går tilbake uten behandling, men leddplagene kan henge i noen dager lenger enn selve sykdommen. Voksne som får røde hunder kan noen ganger oppleve komplikasjoner som gikt eller betennelse i hjernen.


Hvordan sprer røde hunder seg? Selv om røde hunder ikke er like smittsomt som meslinger og vannkopper vil et barn som ikke er immunt bli smittet ved å inhalere dråpesmitte når en person nyses eller hoster. En kombinasjonsvaksine (mot meslinger , kusma og røde hunder ) er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.


Målet er å utrydde sykdommen, og dette er langt på vei oppnådd. Før vaksinen ble tatt i bruk, opptrådte store meslingepidemier hvert tredje år.

Den syke må få beskjed om å unngå nærkontakt med gravide, og gravide i nærmiljøet bør testes serologisk. Som med andre barnesykdommer, kan også voksne smittes og bli syke. I det norske vaksinasjonsprogrammet gis det en effektiv vaksine mot røde hunder ved måneders alder og i 6. For fosteret er røde hunder farligst de første tre månedene. Dersom sykdommen blir oppdaget innen 12. Røde hunder farlig for fosteret.


Alle tre var en gang vanlige barne plager som ofte resulterte i døden i ekstremt unge eller svekket immunforsvar individer. Helse- og omsorgsdepartementet har vedtatt å føye til meslinger og rubella på listen over sykdommer i forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer. Vaksine mot meslinger , kusma og røde hunder kalles MMR-vaksine.


Det tas i to doser: Når barnet er måneder og på 6. Medikamentinformasjon om ProQuad (vaksine mot meslinger , kusma, røde hunder og varicellavirus) inkluderer medikamentbilder, bivirkninger, interaksjoner med medikamenter, instruksjoner for bruk, symptomer på overdose og hva du bør unngå. Her anbefales det at alle som ikke har fått vaksine mot meslinger , eller gjennomgått infeksjonen, bør få tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger , røde hunder og kusma. Og de som trenger meslingvaksine, trenger oftest også vaksine mot røde hunder. Alle visste – Mange har fått vite at de har hatt meslinger som barn. Kan man stole på det?


Da var meslinger utbredt og alle visste hvordan det så ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg