fredag 9. september 2016

Psprøyte aldersgrense

Ulempene med p-sprøyte er at det kan bli vanskelig å planlegge graviditet. De aller fleste friske kvinner kan bruke p-sprøyte. Kvinner som har høy risiko for hjerte- og karsykdom kan ikke bruke p-sprøyte. Du får derfor spørsmål om din egen og familiens helse første gang du får utskrevet p-sprøyte.


Sprøyten tas med til helsepersonell, som setter den på deg i rumpa eller i skulderen. Det er få som plages av småblødninger etter andre sprøyte og for mange av brukerne vil blødningen bli helt borte så lenge de bruker p-sprøyte (sexogsamfunn.no). Du kan ikke starte med annen hormonell prevensjon når du går på p-sprøyte. P-sprøyte er ikke noe vi anbefaler til unge jenter på grunn av bivirkningene ved langtidsbruk. Likevel går det fint an å skrive ut det i spesielle situasjoner slik din fastlege vurderte.


Når du blir vil jeg sterkt anbefale eg å få satt inn p-stav som du har planlagt. P-sprøyte (Depo-Provera) inneholder kun hormonet gestagen, og den settes hver 12. P-sprøyten virker ved å hindre eggløsning, påvirker slimet i livmorhalsen slik at sædcellene har vanskeligere for å komme seg inn i livmoren og gjør livmorslimhinnen tynn slik at et eventuelt befruktet egg ikke kan feste seg.


Det er ingen nedre eller øvre aldersgrense for å starte med gestagen p-piller som prevensjon. Postmenopausale kvinner. For kvinner som bruker gestagen p-piller er det ikke mulig å bruke amenoré som et mål på om ovulasjonen har stanset for godt, siden amenoré også kan være en bivirkning av gestagen p-pillene. Noen kvinner som sliter med dysmenoré og menometroragi etter menarke (den første menstruasjonsblødningen) kan ha god effekt av å bruke et kombinasjons p-pille for å regulere blødningene, selv om de ikke ennå har behov for prevensjon. Nødprevensjon ved glemt p-ring, p-plaster eller p-sprøyte.


Du bør ta nødprevensjon hvis du har hatt samleie og du har glemt å sette inn ny p-ring eller sette på nytt p-plaster til rett tid. Eller du har glemt å ta p-sprøyten til tiden og har hatt samleie første uka etter det. Hva koster p-piller, p-stav eller spiral? P-sprøyte er et godt valg for kvinner som trenger et sikkert, usynlig og enkelt prevensjonsmiddel.


Etter at kvinnen slutter, kan det ta mer enn år før menstruasjon og ovulasjon. Om du får bivirkninger, vil også disse vare i minst uker. Det kan ta tid å bli gravid etter siste p-sprøyte. Anbefales ikke til unge jenter som ikke er ferdig utvokst, da det kan være en risiko for benskjørhet.


Hormonspiral, p-piller, p-sprøyte og kobberspiral regnes som relativt sikre prevensjonsmidler, mens kondom, femidom, pessar og minipiller er mindre sikre. Metodefeil angir risiko for å bli gravid ved perfekt bruk av et prevensjonsmiddel i ett år. Brukerfeil angir risiko for graviditet hos en gjennomsnittsbruker. P-sprøyte blir ikke anbefalt til kvinner som vurderer snart å få barn.


Det er fordi man ser at det kan gå opp til år til eggløsningen kommer i gang. Hos noen kan derimot eggløsningen komme kjapt igjen, opplyser Aarvold. P-sprøyte kan gi lavere benmasse under behandling og rammer særlig kvinner under år.


Takk for at du skriver til oss og spør om dine rettigheter. Moren din kan ikke tvinge deg til å bruke p-sprøyte. Når du er over år kan du selv gå til lege uten at foreldrene dine har krav på å vite om det. Hun har som hovedregel heller ikke krav på å vite hva du har snakket med legen om. De fleste får ingen eller minimale blødninger.


Foto: Kai Myhre for Sex og samfunn Hormonspiral (eller gestagenspiral) settes inn i livmoren og inneholder. Etter innsetting av implantatet får du et brukerkort som angir innsettingsstedet, innsettingsdatoen og den seneste datoen implantatet må fjernes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg