fredag 16. september 2016

Nyfødt sover ikke

Skal en nyfødt baby få sove så lenge hun vil på dagtid. En nyfødt baby er født uten døgnrytme, og sover gjerne opp mot timer i døgnet. De regulerer som regel sin egen søvn, og det er for tidlig å begynne å tenke på faste leggerutiner. Når barnet er nyfødt går man ikke inn og.


Barnet ditt vet ikke om det er natt eller dag. Spedbarn sover veldig forskjellig.

Noen sover mye, andre lite. For lite synes dere kanskje. Nyfødte sover i gjennomsnitt timer i døgnet.


Under søvnen befinner spedbarnet seg i forskjellige søvnfaser, og det er forklaringen på, at barnet i perioder under søvnen ligger helt rolig, og i andre perioder sover meget urolig. Men unngå å sove i samme seng, det medfører økt risiko for plutselig uventet spedbarnsdød. Dersom barnet eller foreldrenes søvn ikke er tilfredsstillende, kan barnet gjerne få eget rom fra ett års alder.


Ofte vil både barn og foreldre sove bedre om de sover i hvert sitt rom. Sovemedisiner for barn er ingen god ide, og bør unngås.

Ikke svøp inn babyen dersom han eller hun er syk eller har feber. Sørg for at babyen ikke blir overopphetet og bruk bare et svøp som puster eller er tynt. Bare svøp inn babyen frem til det stadiet der den kan rulle seg over på siden. Legg alltid babyen til å sove på ryggen. En baby som sover masse og godt de første ukene, fortsetter ikke nødvendigvis sånn hele spedbarnstiden.


Sov når barnet sover. Det er helt normalt. Ta en liten lur i løpet av dagen, foreslår Johansson.


Hvis du er veldig trøtt, er det lurt å benytte seg av disse tidene, men det er ikke alltid like gjennomførbart. Hvis babyen svetter, har fuktig hår eller får varmeutslett, er det for varmt i sengen. Mange babyer sover godt utendørs, men hold hele tiden øye med babyen, og kle den etter årstiden og været. Babyen bør sove på ryggen inntil den kan snu seg selv.


Om man ikke går helt og holdent inn for dette vil man ikke lykkes. Men hvor meget skal en nyfødt egentlig sove , og kan en nyfødt sove for meget? Hvor meget skal en nyfødt sove ? Hun liker ikke å ligge på magen, verken på fast underlag eller brystet vårt, men vi har fått kommentarer helt fra fødsel om at hun er så sterk i nakken.


Jeg var ikke klar over hvor viktig det er å ha hudkontakt med barnet mitt.

Når det er leggetid og det er litt urolig, bruker vi litt tid på nærkontakt, det virker betryggende, og da roer det seg fort. Germaine, mor til Amos på måneder. Skrek ikke , bare var VÅKEN, og akkurat det kunne jo være litt irriterende når klokka begynte å nærme seg 3-på natta ZZzzz. Et nyfødt barn bør vekkes for å spise dersom det sover mer enn fem timer i strekk, uansett tid på døgnet. Fra 3- til 6-månedersalderen kan mange barn sove sammenhengende 5-timer om natten, noen med korte oppvåkninger innimellom.


Menneskers søvnbehov er like individuelt som menneskene selv. Angitte søvnbehov er derfor bare veiledende, og det vil bare gi bekymringer om du prøver å forandre søvnen til et aktivt barn som i utgangspunktet ikke behøver mye søvn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg