onsdag 14. september 2016

Småretter til nyttårsaften

Hovedretten til nyttårsaften er kanskje i boks allerede? Blir det en ny runde med pinnekjøtt eller lutefisk? Eller et beist av en kalkun med alt godt tilbehør? Noen klinker til med ryper, og andre finner frem elg- eller reinsdyrsteika som de har gledet seg til å lage siden oktober.


Personlig har jeg ingen faste ritualer på nyttårsaften.

Småretter til alle. Skal du arrangere nyttårsaften for mange gjester hvor du ønsker enkel fingermat er tapas perfekt. Forbered kalde retter på forhånd og lag et par varme godbiter før gjestene kommer. Dette er mat som metter mange og gir god grobunn for en sosial aften. Forbløffende mange spiser kalkun på nyttårsaften - og her ser du hvordan den lages (og du finner tilbehøret her).


Jo, der er det lov å prøve seg fram med det ene og det andre. Alle matglade folk gleder seg til å stelle i stand til fest, men mest moro er det å lage forrettene.

Her kommer det noen forslag til både forretter, hovedretter og desserter som alle passer bra å servere på en festkveld som nyttårsaften er. Blåmuggostfylte butterdeigstrekanter med tomat- og aprikossaus til. Om du skal feire nyttårsaften med noen få eller mange, er det hyggelig å kunne servere god mat. Og, mat som gjør at du kan sitte sammen med gjestene dine rundt bordet, og ikke fly fram og tilbake som en stresset vert eller vertinne uten å ha tid til skravlinga – som jo er det aller viktigste, spør du meg.


Drinker med champagne og musserende er en klassisker på nyttårsaften , men et er mange andre typer drinker og cocktails som skaper den rette feststemningen. For mange år siden gikk jeg på et Grete Roede kurs. Denne retten er inspirert av måten tyskerne tradisjonelt inntar sine hvite aspargeser. Det skal være rikelig med asparges, saus og poteter, og mindre av skinke som faktisk kan droppes helt, om du vil ha en vegetarisk vri. Hva passer vel ikke bedre enn å servere tapas til et selskap når tiden blir knapp eller du har agendaen full av annet enn matlaging?


Her er tips til hvordan du snekrer sammen et velsmakende tapasbord på minutter. Har du andre raske og gode småretter , tips gjerne andre i debatten nedenfor. Les om byen som er kjent for nydelig tapas. Forretten er gjestens første møte med maten, og en perfekt start på et hvert festmåltid.


Den skal være lekkert anrettet, ikke for stor, ikke for liten. Den skal også danne smaksmessig kontrast til hovedretten slik at man føler hver del i et måltid som en spesiell og delikat opplevelse. Under finner du en rekke forslag til småretter gjort på våre aller beste råvarer.

Vi begynner med det aller enkleste og mest elegante. Caviar og Løjrom en av verdens mest eksklusive råvarer. Et tapasbord med mange forskjellige småretter passer perfekt til nyttårsfesten. Her kan gjestene selv plukke og mikse akkurat hva de har mest lyst på, og alle finner garantert noe de liker. De aller fleste rettene kan fint serveres kalde eller i romtemperatur, og de kan lages i forveien.


Ha småretter og fingermat stående klart på spisebordet når gjestene kommer. Et vakkert pyntet spisebord bugnende av godsaker, er deilig å sette seg inn til. Her blir også maten en del av dekorasjonen.


Ferske fiken, gode rustikke brø nøtter, tørket frukt, friske urter, oster, friske bær, spekemat og annet godt. Enkle drinker, cocktails og punsj til nyttårsaften. Festlige drinker og cocktails må til på nyttårsaften – som velkomstdrink og kanskje påfyll fra cocktailbaren resten av kvelden…?


Her har du tips til de ultimate drinkene til nyttår. Godt brød hører også med til et koldtbor og her bør du beregne 2-skiver per porsjon. Se gjerne vår MatPrat film Slik beregner du mat til mange” for flere tips.


Børst støv av grillen. I sommerhalvåret har de fleste av oss muligheten til å flytte kjøkkenet ut. Grilling er en super tilberedningsmåte når du har mange gjester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg