tirsdag 27. september 2016

Natteskrekk

Natteskrekk kan oppleves skremmende av familien dersom man ikke vet hva det er. Det er beregnet at 1-prosent av barn opplever et begrenset antall episoder med natteskrekk. Stadige episoder med natteskrekk ledsaget av betydelig ubehag og forstyrrelser er mindre hyppig. Tilstanden er like vanlig blant jenter og gutter. Et anfall med natteskrekk kommer til uttrykk når den det gjelder er skrekkslagen og det kan være ubehagelig for alle i familien.


Vanligst sees det i aldersgruppen 5-år, og man antar at rundt prosent av barn opplever episoder med natteskrekk - forekomsten er trolig enda høyere, siden foreldre lett kan forveksle natteskrekk med mareritt. Nattlig skrekkanfall begynner gjerne med et skrik, og virker dramatisk på foreldrene. Deretter følger en ufullstendig oppvåkning med økt respirasjons­ og hjertefrekvens, svette og motorisk uro og ofte fortsatt skriking og gråt. Forstå at de fleste natteskrekk er forårsaket av over-stimulering i løpet av dagen. Begynne å ta merke av hva barnet opplever i løpet av dagen.


Prøv å følge en tidsplan, hvis du kan. Et barn er utsatt for natteskrekk finner endringer i sine dager for stimulerende. Kaspers natteskrekk betyr ekstra planlegging.


Natteskrekk

Når familien er på reise må de ta forholdsregler, slik at Kasper ikke skader seg hvis han får anfall. Barnet er imidlertid fortsatt i dyp søvn, selv om anfallet ser dramatisk ut. Nattskrekk hos barn vises i form av hysterisk gråt på nattestid. Søvngjengeri tilhører en type søvnforstyrrelser som kalles parasomnier.


En annen tilstand i denne gruppen er natteskrekk. Det er ikke uvanlig at et barn kan ha flere parasomnier. Hadde natteskrekk selv, og det var så skremmende at jeg husker det fremdeles. Det verste var ikke nødvendigvis marerittet, men at jeg ikke klarte å våkne. Da var det ofte litt kaldt vann sm hjalp, på hender og i ansiktet.


Du kan ikke venne ham av med det, like lite som man kan venne seg av med å drømme. Noen som har erfaring med dette? Hvor lenge varte det? Når vokste barnet det av seg?


I det siste har lillesøster på hatt episoder tilnærmet hver eneste kveld der hun våkner ca til minutter etter legging og er genuint livred hun er helt utrøstelig og skriker etter mamma selv når hun sitter på fanget mitt, og responderer overhodet ikke når vi prøver å snakke med og. Fremstår barnet red rabiat og i ørska av natteskrekk , rådes du til verken å vekke eller ta det over i egen seng. Barnet husker ikke episoden neste dag, og de får ikke varige mén, sier søvnterapeuten. Pulsen er rask, og barnet kan virke hysterisk og utrøstelig. Man antar at 5-prosent av alle barn rammes, og det er hyppigst i alderen fem til syv år.


Søvnforstyrrelser er en fellesbetegnelse for en gruppe sykdommer som er kjennetegnet ved forstyrret evne til å sovne inn, sove uavbrutt eller tendens til å sove for mye. Faglig veileder for barne- og ungdomspsykiatri Del 1: Diagnostikk og utredning. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg