mandag 19. september 2016

Fløtegratinerte poteter ferdig

Fløtegratinerte poteter går aldri av moten og passer kjempegodt til kjøttretter. Hvis du ikke ønsker å gratinere med ost kan du sløyfe dette. Trenger du inspirasjon? Her får du middagstips fra oss.


Bedt gjester til middag?

Prøv retter med svin. Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Smør en ildfast form. Legg i potetskiver og hell over fløte.


Stek formen med fløtegratinerte poteter i ovnen på 200° C i ca. Legg ost på toppen og stek videre i ca. Slik lager du fløtegratinerte poteter raskt: Kok potetskiver møre i fløten.


Tilsett hvitløk, salt og pepper.

Ha alt i en ildfast form og dryss over ost. Sett formen til gratinering under grillen, eller ved 2°C i stekeovn, til osten er smeltet, ca. Alle elsker fløtegratinerte poteter.


Vi topper dem med hvitløk og parmesan. Rens og finhakk løk og hvitløk. Ha potet , løk, hvitløk, fløte, melk og hakket timian i en stor gryte.


Rør godt underveis og smak til med salt og nykvernet pepper. Strø de fløtegratinerte potetene med litt flere friske timianblader før servering. Og du vet sikkert at som med alt som kommer rett fra ovnen, så er også fløtegratinerte poteter kjempevarme. De kan derfor gjerne stå en minutters tid før de skal serveres. Oppskriften tar utgangspunkt i en oppskrift hentet fra siste utgave av bon appétit.


Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Denne oppskriften på fløtegratinerte poteter med løk, fløte og hvitløk smaker nydelig og passer til både biff og fisk. Men den kan også være en middag i seg selv ved å blande inn andre grønnsaker. Se video for steg for steg instrukser til perfekte fløtegratinerte poteter.


Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe.

En grønn salatbolle ved siden av er meget godt. Lag store porsjoner med gratinerte poteter , da erfaringen tilsier at det går mye, mens tilbehøret drøyes! Hjortestek blir mør og saftig steik med god viltsmak. Her serveres viltsteken med fløtegratinerte poteter , stekt sopp og rørte tyttebær. Varier gjerne med friske urter som rosmarin, timian og dill ut ifra hva du skal servere potetene sammen med.


Et godt tips er å koke potetene nesten helt møre før de skal inn i ovnen – da blir de fløtegratinerte potetene raskere ferdig. Få ting er så enkelt å lage, men smaker samtidig så godt som fløtegratinerte poteter. Personlig synes jeg hvitløksmaken er det som gjør potetene virkelig gode. Derfor innholder oppskriften hele fed er du ikke så glad i hvitløk er det bare å redusere på antallet. Du kan også bruke løk).


Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt. Skal du servere stekt kjøtt til søndags- eller festmiddagen er det lite som slår skikkelig gode fløtegratinerte poteter som tilbehør. Hemmelighet for å få dem skikkelig gode ligger i mengdeforholdet mellom poteter og væske.


De kan fort bli for tørre, og de kan også fort bli for vassne. Ingen av delene er noe særlig. Vi hadde dette til middag i dag, og da kom jeg på at jeg vil tipse om en ting. Nemlig å koke potene først i melk! Det passer til det meste!


Selv om jeg lærte dette trikset for over år siden på hotellfagskolen, så gjelder det fortsatt. Del potetene i tynne skiver, enten ved hjelp av en mandolin eller en kniv. Del vårløk i biter og finhakk hvitløk.


Legg poteter og løk lagvis i en ildfast form og hell over fløte. Dekk formen med aluminumsfolie og sett den midt i ovnen på 2grader over- og undervarme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg