mandag 11. september 2017

Sårhet i munnen

Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon). After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. Brennende munn -syndrom er en tilstand med symptomer som en brennende smerte i munnhulen eller på tungen, uten at en klarer å avdekke noen rimelig forklaring på smerten. Triade: aftøse sår i munnen , genitale sår og hypopyon-iritt.


En rekke andre symptomer forekommer også.

Erythema multiforme. Sår med skorper eller blodige forandringer, hyppigst på lepperødt. Vesikler kan av og til ses intraoralt før de brister og konfluerer til større sår. Munntørrhet er et problem for mange nordmenn, hele av befolkningen sliter med at spyttkjertlene lager for lite spytt. Det kan være flere årsaker til dette, men heldigvis finnes det både gode råd og behandling for å bli kvitt tørr munn.


Det kjennes på gulvet i munnen , under tunga og på innsiden av underleppa. Etter et måltid eller drikke så kjennes det ut som det legger seg masse små hår(eller san småstein etc. Jeg håper du skjønner hva jeg mener når jeg beskriver følelsen) på de nevnte stedene, spesielt på innsiden av underleppa.

Jeg kan ikke se noe galt i. Sårhet i munnslimhinnen sees hyppig ved kroniske tarmbetennelser, men da gjerne ved Crohns sykdom og ikke ved ulcerøs kolitt. Den vanligste årsaken til sår i munnhulen hvis man verken har ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, er munnskold (after) - eller soppinfeksjon. Det hjelper ofte å skylle munnen i en hydrogenperoksydoppløsning. Kjøp hydrogenperoksy f. Det er viktig å være klar over at sopp i munnen kun oppstår hvis det har oppstått endringer i munnhulens kjemi.


Munnslimhinnebetennelser er en samlebetegnelse på betennelser i munnhulens slimhinne. Betennelsesforandringer navngis også etter lokaliseringen i munnen , som tannkjøtt (tannkjøttbetennelse), tungeslimhinne (glossitt), lepper, munnvik (cheilitt). Alle kan føle seg tørr i munnen av og til, f. Hvis du bare føler deg tørr i munnen om morgenen, kan skyldes at du sover med åpen munn.


Føler du deg derimot ofte eller konstant tørr i munnen , er det viktig å finne årsaken. I den voksne befolkningen er omkring ofte plaget av munntørrhet. Norge diagnostisert kreft i munnen og i munndelen av svelget.


Munnhulekreft omfatter kreftsykdom i lepper, munn , tunge, gummene og spyttkjertlene. Svelgkreft betyr i denne sammenheng kreft i den delen av halsen som er rett innenfor munnen (orofaryngeal kreft).

Soppinfeksjon i munnen kan behandles. Hvis det er helt sikkert at du har soppinfeksjon i munnen behandles det med reseptbelagte legemidler, fortrinnsvis en soppdrepende mikstur som man fordeler på slimhinnene i munnen opptil - ganger daglig i alt fra - uker, sier fagrådgiver i Apotek Eirik Rustan. Noen kuler ligner vorter. I blant oppdages kreften fordi tannprotesen ikke passer lenger eller fordi talen forandrer seg. Svelg Kreft i svelg, tunge og mandlene vil ofte kunne gi smerter og sårhet når man tygger, svelger eller når man beveger kjevene eller tungen.


Sliming og dårlig lukt kan forekomme. Munn , tenner og svelg påvirkes. Fordi flere cellegifter påvirker slimhinnene kan du oppleve. Apotekene har mange produkter som kan være med på å øke.


Det er derfor svært viktig å få undersøkt alle sår i munnen som ikke gror i løpet av to til tre uker. Dersom man har bitt seg i kinnet eller i tungen vil disse sårene som regel gro i løpet av en ukes tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg