torsdag 7. september 2017

Blemmer i munnen forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?


Noen typer virus kan også gi blemmer i munnen : — Ved forkjølelsessår, herpes simplex, vil til prosent oppleve å få blemmer i munnen.

Det er vanligst hos barn i alderen seks måneder til fem år, men kan også ramme voksne. Vannkopper, hånd-, munn -og fotsyke og sopp kan også gi blemmer i munnen , påpeker Aga. Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen. Behandling med antivirale legemidler kan hjelpe dersom behandlingen starter tidlig. En spesiell form for munnsår kalles after (munnskold).


After er ikke det samme som herpes. Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon). Slike utbrudd er vanligst hos barn i alderen mnd.

Det kan opptre feber og forstørrede lymfeknuter. Vis mer Andre årsaker til sår og blemmer. Noen sår er et resultatet etter bristede væskefylte blemmer. Munnskol sladrekviser, blemmer eller after – uansett hva man velger å kalle de små, hvite sårene som ofte dukker opp i munnen , er de utvilsomt plagsomme.


De bittesmå, sviende sårene kan i enkelte tilfeller føre til problemer med å få i seg både mat og drikke: – Til tross for at blemmene er små, kan de bli både ømme og smertefulle. Blemmer , som sprekker og danner sår og erosjoner med grålig pseudomembran og blodig skorpe. Deskvamativ gingivitt. Eventuelt smertefulle sår i gingiva og munnslimhinne. Også munnsår er svært utbredt, og nå som sommeren nærmer seg med stormskritt kommer antagelig enda flere av oss til å få slike sår i munnen.


De fleste munnsår forårsakes av herpes simplex-viruset, som tre av fem personer har hvilende i kroppen. Så får barnet ganske brått høy feber og man vil oppdage små blemmer i munnhulen, særlig på tannkjøttet som også er hovent, rødt og som blør lett. Blemmene brister etter kort ti og det dannes sår med en tynn skorpe.


Utslettet i munnen kan være smertefullt, og barna nekter ofte å spise. Slike skader kan komme av trykk og slag, infeksjoner, skade på grunn av kulde eller varme, kjemisk påvirkning, eller reaksjoner og sykdommer i kroppens immunsystem. Blemmer i huden er forårsaket av skade av vevet i huden.


Triade: aftøse sår i munnen , genitale sår og hypopyon-iritt. Det finnes to typer herpes simplex-virus, type og type 2.

En rekke andre symptomer forekommer også. Erythema multiforme. Sår med skorper eller blodige forandringer, hyppigst på lepperødt.


Vesikler kan av og til ses intraoralt før de brister og konfluerer til større sår. Smertestillende mot blemmer i munnen. Ved store smerter kan du gi barnet smertestillende medikament som paracetamol, men det er viktig at doseringen er tilpasset barnets alder og vekt, opplyser Mikalsen. Ved halsbetennelse som skyldes virus vil symptomene ofte være mildere enn når årsaken skyldes bakterier og man har ofte en forkjølelse samtidig.


Ved betennelse som skyldes et bestemt virus (coxsackie A virus) vil det typisk være små blemmer på mandlene og den bakerste del av ganen. Det er naturlig, og helt ufarlig, å bli forbigående tørr i munnen fra tid til annen, for eksempel hvis man har feber, er tørst eller i en stresset situasjon. Langvarig munntørrhet (xerostomi) er mer alvorlig, og kan føre til rask utvikling av hull i tennene og tannråte. Les mer på apotek1.


Det er en lang rekke tilstander som kan gi utslett med blemmer i huden. På fagspråket kalles små blemmer vesikler og store blemmer bullae. Blemmedannelse skyldes at det øverste hudlaget løsner, og deretter fylles med klar veske eller verk.


Våre hudleger har oppsummert de vanligste årsakene til utslett med blemmer under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg