onsdag 27. september 2017

Smerter i korsryggen som stråler ned i beina

Det kan hende du opplever litt smerter eller ubehag før du blir bedre. Ved sterke ryggsmerter anbefales det å være forsiktig og unnlate å gjøre noe som forverrer smertene. Har du sterke smerter eller smerter som stråler nedover benet, bør du oppsøke lege før du begynner å trene.


Hovedsymptomet på skiveprolaps er smerter i korsryggen , men man kan naturligvis ha smerter i korsryggen uten at det er et skiveprolaps. Hvis man får lokale smerter i korsryggen uten at det foreligger noen kjent sykdom eller skade kalles det ofte for lumbago. Ved slike uspesifikke korsryggsmerter er det ofte vanskelig å si nøyaktig hvor smerten er lokalisert og det kan være en rekke tilstander som kan være opphav til smertene. Hvordan oppleves ryggsmerter i korsryggen ? Det gjør vondt i den nederste delen av ryggen. Musklene er spendte og ryggen er stiv.


Ved akutte smerter heller ryggen ofte fremover og til en av sidene. Jeg er plaget med smerter i hoften og også noen smerter nedover hele høyrebenet. Mer spesifikt går disse smertene ut på at jeg har en brennende følelse i hoften som forverres når jeg går, særlig når jeg går oppover og i trapper. Isjas-nerven forgrener seg etter et kjent mønster, og en lege med erfaring, eller fysioterapeut ( gjerne manuell terapeut) vil kunne finne ut nøyaktig hvor nerven klemmes. I ditt tilfelle kan det være noe lenger ned i korsryggen enn der de vanligste prolapsene sitter.


Hvor i benet det stråler , følger et mønster. Den gir ofte ingen smerter , men den kan også føre til murrende smerter som kan oppstår ved bevegelse eller belastning. Scheuermanns sykdom.


Piriformissyndromet oppstår der isjiasnerven passerer ut av bekkenet på siden av eller gjennom piriformismuskelen. Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur, men den forekommer også hos ikke-idrettsutøvere. Dersom utstrlingen er forbi kneleddet s er ofte skivene i korsryggen involvert i problemet. Ved prolaps i korsryggen , kan du oppleve smerter lokalt i ryggen. Mer karakteristisk for prolapssmerter, er at det er stråler ned i beina.


Slike hudområder kaller dermatomer. Denne typen nervesmerte kan kalles isjas. Nå jobber jeg fortsatt men fremdeles får hevelse på føttene mine, får skarp vondt på korsryggen som stråler ned på beina helt til tærene mine, jeg kunne ikke sov så måtte jeg å ligge i to dager etter den en dag vakt på jobb. De fleste har bare smerter i ryggen, men noen har smerter nedover i ett ben i tillegg.


Denne smertetilstanden kalles isjas, fordi isjiasnerven i benet er berørt. Dersom symptomer som nummenhet eller prikking utvikler seg, bør du kontakte lege straks. Har de siste månedene gått med en utrolig vond stråling i nedre rygg, rompe og lår. Dette får jeg når jeg går mye. Har vært hos legen og hun konstaterte at det ikke var noe jeg kunne gjøre med det.


Har også fått time for MR, men det er ventetid. Legen sa at det kunne være isiasj, uten at hun kunn. Når nerven kommer i klem fra en prolaps vil du få smerter og symptomer ned i beinet der nerven går. Nerverøttene i nedre del av korsryggen , L3-S gir symptomer i korsryggen og på utsiden av hoften i tilegg til å stråle ned i beinet. Området i beinet som får isjiasserter vil variere i forhold til hvilken nerverot som kommer i klem i. Jeg har ikke tunge ben, dvs ikke mer tunge ben enn vanlig.


Men jeg får smerter i korsryggen som går nedover i isjasnerva i bena. De smertene lammer bena mine, så på det verste så klarer jeg ikke å gå. Så da er det bare å krabbe opp trappe til do, og krabbe ned trappa og legge seg på sofaen og bare vente på at det gir seg. Nå er prolapsen bra, men i sommer fikk jeg vondt fra hofta og ned , musklene ble såre og vonde da jeg gikk på turer, smertene satt i lysken på hver side, og stråler ned mot knærne på begge sider. Oi,jeg tror kanskje at jeg har kjent noe lignende idag.


Begynte i korsryggen så gikk det ned på ene siden av rumpen og ned i beinet. Håper det er noe som forsvinner igjen like raskt som det kom. Var vanskelig å finne liggestilling med det,så jeg stod litt opp igjen. Etter dager med mye gåing på jobb hender det at jeg får vondt i hoftene. I natt var det vanskelig å få sove pga dette.


Det jeg har lest om BL passer ikke, skal ikke det være mer i lyske. Her presenteres enkle øvelser som du kan gjennomføre for å forebygge og redusere smertene. Smerter i setet også.


Det finnes ulike årsaker til at smerter oppstår i korsryggen. Det kan for eksempel være feil arbeidsstilling eller løfteteknikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg